SK netti kokosi lukupaketin kirjoituksiin valmistautuville

abiturientit
Teksti
Karri Kokko

SK netti kokosi lukupaketin kevään ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville abiturienteille.

Suomen Kuvalehti avaa arkistonsa ylioppilaskirjoituksia varten pänttääville abiturienteille. Pakettiin on koottu sellaisia SK:ssa ilmestyneitä juttuja, joista saattaa olla hyötyä kirjoituksiin lukemisessa. Vinkit ovat peräisin lehden toimitukselta ja lukio-opettajilta.

Abipaketti tarjoaa taustatietoa kuluneen vuoden ajankohtaisiin aiheisiin, silmäyksiä suomalaiseen yhteiskuntaan, ja auttaa hahmottamaan maailmalla käytyjä konflikteja. Jutut ovat pääasiassa vuodelta 2006, mutta joukossa on myös muutamia artikkeleita vuosilta 2004, 2005 ja 2007.

Asem, Lordi ja ilmasto

Suomen politiikka ja yhteiskunta -otsikon alta löytyvät jutut pureutuvat tämän päivän Suomeen eri kanteilta. Teemoja ovat kansalaisvaikuttaminen, vaalit, naiset ja rauhanturvaaminen. Mitä tapahtuikaan Smash Asem -mielenosoituksessa, miltä näyttää kunkin puolueen tyypillinen kannattaja ja miten home voi vaikuttaa mielenterveyteen?

Kulttuurijutut ovat musiikkipainotteisia. Merkittävin musiikkitapahtuma vuonna 2006 oli eittämättä Lordin viisuvoitto. Lordista ja suomalaisen musiikin vientivaltista, metallista, on tarjolla kaksi juttua.

Sananvapauden tilanne Turkissa on puhuttanut jo pidempään. SK tapasi aiheesta kirjoittaneen Orhan Pamukin ennen kuin tämä voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon syksyllä 2006.

Ilmastonmuutos oli vuodenvaihteen 2006-2007 suurimpia uutisaiheita. Vaikka tuoreimmista lämpöennätyksistä YTL ei olekaan ennättänyt laatia kysymyksiä, ilmaston lämpeneminen on kestoaihe, josta on hyvä olla perillä.

Intia kovassa kasvussa

Ulkomaanaiheita sävyttävät erilaiset konfliktit ja kriisit. Epävakaa Lähi-itä kuohahti taas kesällä, tällä kertaa Israelissa ja Libanonissa. Yhdysvallat puolestaan on yhä kiinni Irakissa, ja se vaikuttaa maan omaan poliittiseen tilanteeseen.

Taloudessa pohdituttaa se, mitä Suomen teollisuudelle on tapahtumassa. Paperitehtaita lopetetaan ja elektroniikkatuotantoa siirretään kaukomaille. Yksi teollisuuden kohdemaa on Intia, jonka talous on kovassa kasvussa. Mutta mitä talouskasvu tarkoittaa köyhille intialaisille ja miten kasvava energiantarve tyydytetään?

Tämän abipaketin ei ole tarkoitus olla täydellinen tai kaikenkattava. Se tarjoaa erilaisia näkökulmia mielenkiintoisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin, jotka täydentävät lukiossa opittuja asioita. Ja vaikka näitä juttuja lukemalla ei saisikaan yhtään lisäpistettä tämän vuoden ylioppilaskirjoituksissa, yleissivistystä ne taatusti kasvattavat. Se ei mene koskaan hukkaan.

Suomen Kuvalehti toivottaa onnea ja menestystä kaikille abiturienteille.

Teksti Juho Salminen

SK netin tärpit abeille