Rötösherrat ehdokkaiksi

Kronikka: Mäkikotkan ehdokkuus ällistytti jopa Smp:n kannattajia

Kokoomuksen torjuman liikemies Peter Fryckmanin ehdokkuus kuohuttaa tunteita Smp:ssä. Fryckman on tuomittu niin sanotussa leimamerkkien väärennysjutussa ehdolliseen vankeuteen törkeästä väärennyksestä, törkeän petoksen yrittämisestä, petoksesta ja väärennysaineiston hallussapidosta. Jutun käsittely jatkuu vielä korkeimmassa oikeudessa.

Kunniapuheenjohtaja Veikko Vennamo pitää Fryckmanin tuloa Smp:n listoille merkkinä siitä, ettei puolue aio jatkaa taistelua rötösherroja vastaan. Myöskään puoluesihteeri Timo Soini ei ole ehdokkuudesta innoissaan. Kenttäväen syviä rivejä kohuliikemies ei ole juuri kuohuttanut. ”Monet eivät edes tiedä, kuka Fryckman on”, Soini muistuttaa.

Paljon enemmän kansaa puhuttaa Matti Nykäsen lähtö Smp:n eduskuntaehdokkaaksi. Hänenkään tuloonsa listoille ei puoluejohdolla ole Soinin mukaan osaa eikä arpaa. Nykäsen värväsi ehdokkaaksi Turun eteläinen piiri.

 

Matti Nykänen kerää parhaillaan kansalta rahaa lunastaakseen mitalinsa velkojiltaan. Takametsien miehet epäilevät omaisuutensa hukanneen mäkikotkan pätevyyttä kansanedustajaksi. ”Monet kysyvät, mahtaako Matti oikein tajuta, mihin on pyrkimässä.”

Oman arvionsa Soini muotoilee diplomaattisesti: ”Nykänen on ilmiö. Kaikkien puolueiden julkkisehdokkaat ovat enemmän tai vähemmän show-ehdokkaita.”

Soinin mukaan Nykäselle sopiva paikka eduskunnassa olisi sivistysvaliokunta.

Tuomo Lappalainen