Pervomyönteinen hallitus?

Ministeri Pekka Haaviston seksuaali-identiteetti herätti kysymyksiä vuonna 1995.

Setalehti Z kirjoitti tuoreessa numerossaan eduskuntavaalien seksuaalinäkökulmasta. Lehti valitti, ettei eduskunnasta tullut mikään pervoparlamentti, sillä yksikään avoimesti homona tai lesbona esiintynyt ei tullut valituksi. Lehden pervoiksi listaamista ehdokkaista eniten ääniä sai Setan puheenjohtaja Hannele Lehtikuusi (vihr), 762. Jorma Hentilä jäi 687 ja Ari Saukkonen 462 ääneen.

Ilmeisesti homous ja lesbous eivät ole kovin tärkeitä tekijöitä äänestyspäätöstä harkittaessa. Muuten Suomessa olisi varmasti useita pervoparlamentaarikkoja.

 

Suvaitsevainen seksuaalipolitiikka taitaa kuulua harvoihin uutta sateenkaarihallitusta yhdistäviin aatteellisiin tekijöihin. Ministerinimityksissäkin ”pervomyönteiset” menestyivät hyvin. Yhtään julkista homoa tai lesboa ei ole mukana, vaikka esimerkiksi ympäristöministeri Pekka Haaviston ympärillä on liikkunut hänen seksuaali-identiteettiään koskevia spekulaatioita. Liberaaleja seksuaalipoliitikkoja on useita, kärjessä tietysti Setan puheenjohtajanakin toiminut ulkoministeri Tarja Halonen. Ilmeisiä ”pervokielteisiä” ei ole joukossa lainkaan. Voidaankin olettaa, että hallitus ratkaisee homoja ja lesboja tällä hetkellä eniten painaneen poliittisen ongelman: oikeuden parisuhteen rekisteröimiseen.

Homoavioliitto on ihanteellinen poliittinen kysymys tälle vaalikaudelle. Se on eurooppalaisen edistyksellinen, valtiontaloudelle ilmainen ja tarjoaa eduskunnalle puhuttavaa ja yleisölle poliittista viihdettä.

Saska Saarikoski