Väärennös

”Ihminen ei ole vain sitä, mikä ulospäin näkyy”, pohti filosofian professori Timo Airaksinen, Viikon Hän 17/1993..

Suomi on väärennettyjen farkkujen kauttakulkumaa: sininen tie Kiinasta ja Pietarista länteen.

Thaimaasta Suomeen on tuotu väärennettyjä Levi’s-farkkuja jo vuosia. Farkut ovat lentäneet Suomeen matkustajien mukana lentokoneissa. Levi Straussin Euroopan konttorin johtaja Henry Roeland ihmettelee Suomen ja Thaimaan yhteyttä, joka näyttää hänen mielestään kummallisen kiinteältä.

Parin viime vuoden aikana Levi Strauss on aloittanut taistelunsa kiinalaisia farkkutehtaita vastaan. Viime vuonna yhtiö onnistui sulkemaan Kiinan viranomaisten avustamana 25 laitonta farkkutehdasta. Tehtaat toimivat tehokkaasti ja tuottivat farkkuja, joita on melkein mahdotonta erottaa aidoista Levi’sin hyväksymistä tuotteista.

 

Kiinasta farkut lähtivät venäläisten salakuljettajien mukana Pietariin, josta ne lastattiin kontteihin, jotka ovat kulkeneet Suomen kautta länsimarkkinoille. Thaimaalaiset farkut ovat jääneet Suomen markkinoille, mutta kiinalaiset ovat jatkaneet matkaansa esimerkiksi Rotterdamiin, Puolaan ja Saksaan.

Levi Straussin tietojen mukaan farkkuliikenne kasvaa koko ajan. Viime vuonna Kiinasta löydettiin 800 000 väärennetyt Levi’sin farkut. Osa niistä on luultavasti kulkenut asiakkaille Pietarin ja Helsingin reittiä.

Tarkkoja määriä ei tiedä kukaan. Osa housuista saattaa kulkea Baltian kautta länteen. Osa voi kiertää Puolan ja Suomen kautta takaisin Venäjän markkinoille.

Harri Saukkomaa