Sipilän hallitus laittaa taseen töihin – Suomen suurin joki on myytävänä

Uutisanalyysi: Korkeimman hallinto-oikeuden päätös lisävoiman rakentamisesta nostaa Kemijoki Oy:n arvoa.

Kemijoki
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Korkein hallinto-oikeus teki merkittävän päätöksen 22. toukokuuta, kun se antoi Kemijoki Oy:lle luvan rakentaa Sierilän vesivoimalaitoksen Rovaniemelle. Toteutuessaan vesivoimalaitos olisi Suomen suurimman joen, Kemijoen, 22. voimalaitos.

Kemijoki tuottaa Suomen vesivoimasta noin kolmanneksen, ja Sierilän laitos ottaisi joesta viimeisimmänkin taloudellisen hyödyn irti.

Samalla uusi pato veisi elintilaa vaellussiialta ja taimenelta, aivan kuten 21 muutakin voimalaitosta jo nyt vievät. Ennen joen valjastamista (1948) Kemijoki oli Euroopan suurin lohijoki.

Uusi Sierilän voimalaitos tuotaisi sähköä noin 22 000 nelihenkiselle kotitaloudelle, ja sitä kautta rahaa Kemijoki Oy:n osakkaille: Suomen valtiolle, valtion suuromistuksessa olevalle Fortumille, Lapin sähkövoimalle, UPM:lle, Helsingin energialle, Ounastuotanto Oy:lle ja Napapiirin Energia ja Vesi Oy:lle.

Rovaniemen kaupunki saisi myös laitoksesta kiinteistöveroja ja muutaman työpaikan.

Kemijoki Oy:n johto iloitsikin korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua etukäteen jo niin paljon, että se kertoi Ylelle aloittaneensa voimalaitoshankkeen ”yksityiskohtainen suunnittelun” jo vuosi sitten.

KHO:n päätöstä onkin pidetty yhtiössä varmana.

 

Mutta mikä on poliittinen päätös Sierilän voimalaitoksesta? Mitä päättää pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk)?

99-prosenttisen varmaa on se, että voimalaitos rakennetaan. Suurin kysymys on se, kuka tai ketkä sen loppujen lopuksi omistaa.

Sipilän hallitus on jo päättänyt, että Kemijoki Oy siirretään Valtion kehitysyhtiö Vaken alaisuuteen, mikä antaa hallitukselle mahdollisuuden tehdä ”yritysjärjestelyjä”.

Vaken alaisuudessa olevat yhtiöt eivät kuulu eduskunnan budjettivaltaan. Siksi se onkin oivallinen ”työväline” Sipilän hallitukselle toteuttaa hallituksen suosimia hankkeita ja laittaa ”tase töihin”. Kehitysyhtiössä on noin 2,4 miljardin euron arvosta valtioyhtiöitä.

Vakea perustettaessa hallitus linjasi pääministeri Sipilän johdolla, että valtio voi luopua kokonaan Kemijoki Oy:n 50,1 prosentin omistuksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että Sipilän hallitus myynee kaikki Kemijoki Oy:n osakkeet. Lisäksi KHO:n päätös oli Sipilälle mannaa, koska nyt yhtiön arvo nousee uuden voimalaitosluvan myötä.

Kemijoki Oy:n myymistä ei ole vielä lopullisesti päätetty, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä valtion osuus myydään Fortumille ja muille pienemmille sähköyhtiöille.

Tai sitten ei.

Ulkomaiset energiayhtiöt ja pääomasijoittajat ovat arvatenkin kiinnostuneita Kemijoki Oy:sta. Ja mikseivät olisi? Rahaa virtaa kassaan, kun hieman patoluukkua raottaa.