Sipilän hallitus ei kannata omaa ehdotustaan hallintarekisteröidyistä osakkeista – Perustelut suoraan elinkeinoelämän suusta

Uutisanalyysi: Hallintarekisterilain ponnet ovat työllistäneet valtiovarainministeriön virkamiehia puolitoista vuotta. Nyt talousvaliokunta torppaa koko lain.

Kun pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus sai lakiehdotuksensa hallintarekisterilaista läpi eduskunnassa keväällä 2017, moni mietti, että laista aiheutuu vielä aikamoinen sotku ja poliittinen kikkailu.

Samalla kun kiistanalainen hallintarekisterilaki hyväksyttiin, eduskunta hyväksyi kolme pontta, joita valtiovarainministeriön virkamiehet alkoivat valmistella. Ponsia vaati silloinen hallituspuolue perussuomalaiset.

Ponnet olivat jatkumo kiistellylle hallintarekisterilaille, jonka uskottiin – ja uskotaan edelleenkin – vaikeuttavan harmaan talouden torjuntaa. Näin ovat todenneet muun muassa poliisi, syyttäjälaitos ja verottaja.

Ponsissa vaadittiin säädöksiä, jotka takaavat avoimuuden ja estävät suomalaisten listaamattomien yritysten osakkeiden viemisen ulkomaisiin rekistereihin.

Lausuntokierroksella ponsia kritisoivat etenkin elinkeinoelämän toimijat, kuten pankit, Keskuskauppakamari ja Osakesäästäjien keskusliitto. Lausujat pelkäsivät, että ponnet haittaavat markkinoiden toimivuutta ja ulkomaalaisten pääomien virtaamista Suomeen.