Sipilä-tapaus pani Ylen päälliköiden vastuualueita uusiksi – ainakin väliaikaisesti

Kahden päällikön vastuita kavennetaan. Päätoimittaja Jääskeläinen pyrkinee rakentamaan muutoksilla luottamusta muun muassa A-studion toimitukseen.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Pari viikkoa jatkunut pääministeri Juha Sipilään (kesk) liittyvä kohu on johtanut kahden Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan päällikön toimenkuvien väliaikaisiin tarkistuksiin.

Suomen Kuvalehden saamien tietojen mukaan kahden päällikön, Marjo Ahosen ja Riikka Venäläisen vastuita kavennetaan.

Ahosen vastuulla ollut A-studio sekä Venäläisen vastuulla ollut tutkivan journalismin ja nopean reagoinnin ajankohtaisia nettijuttuja tekevä ajankohtais- ja featuretiimi siirtyvät maanantaista 12. joulukuuta lähtien päällikkö Jukka Nivan alaisuuteen.

A-studion lähetysten väliaikaiseksi tiimiesimieheksi siirtyy Reeta Kivihalme. Ajankohtais- ja featuretiimin tiimiesimiehenä jatkaa Jussi Eronen.

Sekä Kivihalme että Eronen raportoivat vastaavalle tuottajalle Petri Kejoselle, jonka toimenkuva laajenee muutoksen myötä. Kejosen tehtävänä on raportoida jatkossa A-studiosta sekä ajankohtais- ja featuretiimin asioista Nivalle.

Vastuiden uudelleenjärjestelystä on päättänyt Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

”Tiimien yhdistämisellä samaan (Nivan) osastoon ja saman vastaavan tuottajan (Kejonen) alaisuuteen pyritään yhteistyön edellytysten parantamiseen kaikkien a-tekijöiden (ajankohtaissisältöjen tekijöiden) kesken ja siihen, että työ on tekijöilleen sujuvaa, motivoivaa ja palkitsevaa”, Jääskeläinen perustelee Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimituksen henkilöstölle perjantaina 9. joulukuuta lähettämässään meilissä.

Jääskeläisen johdolla rakennettu Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen organisaatio on varsin monimutkainen, eikä se vaikuta yksinkertaistuvan näiden muutosten myötä.

Eräs Ylen sisäpiiriläinen sanoo Jääskeläisen ratkaisujen osoittavan, että ”älykäs ja yleensä hyvin rauhallinen” päätoimittaja on ottanut Sipilä-kohun vakavasti.

 

Kohu sai alkunsa 30. marraskuuta Suomen Kuvalehden uutisoitua nettisivuillaan, että pääministeri Sipilä oli lähettänyt painostukseksi koettuja sähköpostiviestejä päätoimittaja Jääskeläiselle ja toimittaja Salla Vuorikoskelle.

Meilit koskivat kysymystä, oliko Sipilä ollut jäävi ollessaan hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa päättämässä kaivosyhtiö Terrafamelle myönnetystä 100 miljoonan euron valtionrahoituksesta.

Jääskeläinen keskeytti viestien jälkeen hetkeksi aiheen jatkouutisoinnin ja -keskustelun Ylessä.

Tapahtumat synnyttivät melkoisen kuohunnan Ylessä. Jääskeläisen toiminta on saanut yleläisiltä sekä tukea että kritiikkiä.

Uutis- ja ajankohtaistoiminnan päälliköt ovat julkaisseet Jääskeläistä tukevan avoimen kirjeen, jonka muun muassa Ahonen, Niva ja Venäläinen ovat allekirjoittaneet.

Päälliköt korostivat, että toimituksiin pitää palauttaa työrauha ja luottamus. Heidän mukaansa jotkut ovat yrittäneet murskata Ylen työtä ja hyökänneet päätoimittajaa kohtaan ja vihjailleet hänen nuoruuden aikaisesta toiminnastaan keskustanuorissa.

Erityisen kriittisesti Jääskeläiseen toimintaan on suhtauduttu mediatalon yhden lippulaivan, A-studion toimituksessa. Päätoimittajaa ovat julkisuudessa arvostelleet etenkin A-studion toimittaja-juontajat Jan Andersson ja Susanne Päivärinta.

Henkilöstöä Ylen hallintoneuvostossa edustava toimittaja Jari Niemelä on arvioinut, että erilaiset, Jääskeläisen johdolla tehdyt organisaatiomuutokset ovat voineet jättää paineita A-studion väkeen.

”Sinne on ilmeisesti jäänyt elämään erilaisia epäluuloja”, Niemelä arvioi Ilta-Sanomissa 10. joulukuuta.

Ylen sisäpiiriläinen tulkitsikin Ahosen ja Venäläisen toimenkuvien muutosta Jääskeläisen yritykseksi tyynnytellä etenkin A-studion henkilöstöä.

Jääskeläinen on korostanut muutosten väliaikaisuutta.

 

Pidemmälle meneviä linjauksia kuultaneen ensi viikolla. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen on ilmoittanut tekevänsä ensi viikon aikana keskustelukierroksen uutis- ja ajankohtaisohjelmien tekijöiden kanssa.

Kivinen antaa selvityksensä Ylen hallintoneuvostolle tiistaina 13. joulukuuta.

Pääministeri Sipilän mahdollinen jääviys Terrafame-asiassa on eduskunnan oikeusasiamiehen käsiteltävänä.

 

Juttu julkaistu 10.12. klo 15.02, virhe korjattu klo 16.16. Jutussa oli väärä kuukausi: Atte Jääskeläinen lähetti meilin Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimituksen henkilöstölle perjantaina 9. joulukuuta, ei marraskuuta.