Sikavideot: Kuvaajien syytteet pääosin nurin

eläintensuojelu
Teksti
Laura Koljonen

Joulukuussa 2009 televisiossa ja nettisivuilla oli nähtävissä Oikeutta eläimille -yhdistyksen salaa kuvaamia videoita 30 suomalaiselta sikatilalta. Yhdistyksen aktivistien mielestä kuvien siat elivät ahtaasti ja karsinaan teljettyinä.

Sikavideoiden julkisuuteen astuneet kuvaajat, eläinaktivistit Saila Kivelä ja Karry Hedberg haastettiin oikeuteen. Myös kaksi Oikeutta eläimille -tukiyhdistyksen jäsentä sai kunnianloukkaussyytteet.

12 sikalanomistajaa 10 tilalta syytti aktivisteja julkisrauhan rikkomisesta ja 12 törkeästä kunnianloukkauksesta.

Marraskuussa 2011 Varsinais-Suomen käräjäoikeus totesi, ettei kuvamateriaali ollut valheellista. Linkin ja kuvien julkaisu oli laillista.

Käräjäoikeus vapautti aktivistit suurimmasta osasta syytteitä. Hedberg sai 20 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen julkisrauhan rikkomisesta. Hänet tuomittiin myös maksamaan 1500 euroa sikatilallisen oikeudenkäyntikuluja.

Syyttäjä ja neljä sikatilallista valittivat käräjäoikeuden tuomiosta.

Asian käsittely alkoi huhtikuun puolivälissä Turun hovioikeudessa. Päätös tuli 24. toukokuuta.

Hovioikeus hylkäsi syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta neljää yhdistyksen aktiivia vastaan. Myös syytteet julkisrauhan rikkomisesta hylättiin lukuun ottamatta Karry Hedbergin osuutta yhdellä sikatilalla.

Hovioikeuden päätöksen mukaan sikatehtaat.fi-sivuilla oleva materiaali ei ollut valheellista ja kuvien sekä sikatehtaat.fi-linkin julkaiseminen oli laillista.

Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden tuomion, jonka mukaan Hedberg tuomittiin 20 päivän ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan 1500 euroa sikatilallisen oikeudenkäyntikuluja.

Huittisissa asuva entinen sikatilan pitäjä Jorma Tuominen oli yksi neljästä sikatilallisesta, jotka valittivat Varsinais-Suomen käräjäoikeuden päätöksestä Turun hovioikeuteen.

Korkeimpaan oikeuteen Tuominen ei aio valittaa.

”En missään nimessä. Olen saanut koko jutusta tarpeekseni.”