Shefki Kuqi - suomalaisen jalkapalloilijan Oscar-tarina

Jari Litmanen
Teksti
Lassi Jyrkkiö
Newcastlen Shefki Kuqi hätyyttelee Boltonin suomalaisvahdin Jussi Jääskeläisen vartioimaa maalia 26.2. 2011. Kuva Graham Stuart / AFP / Lehtikuva

Parhaan elokuvan Oscar-palkinto jaettiin vastikään Kuninkaan puheelle. Se oli palkinnonsaajaksi tyypillinen elokuva: draama, joka sijoittuu toisen maailmansodan aikaan ja kertoo vastuksien voittamisesta.

Vuonna 1976 Oscar-voittaja oli Rocky. Sylvester Stallonen käsikirjoittama ja tähdittämä elokuva oli tyylilajiltaan urheiluelokuva, joka on usein synonyymi ennalta-arvattavalle tarinalle. Elokuvan tunnuslause oli ”His whole life was a million-to-one shot”, joka kuvasi hämmästyttävän sattuman keskeistä merkitystä juonessa.

Elokuvassa nyrkkeilyn hallitseva maailmanmestari Apollo Creed halusi juhlistaa Yhdysvaltain 200-vuotista itsenäisyyttä puolustamalla vuosipäivänä titteliään Philadelphiassa, ”kansakunnan kehdossa”.

Kaavailtu vastustaja kuitenkin loukkaantui. Nopealla varoitusajalla oli vaikea löytää korvaajaa. Creed halusi osoittaa Yhdysvaltojen olevan kaikkien mahdollisuuksien maa, ja valitsi vastustajakseen tuntemattoman ”keikkaottelijan”, paikallisen kolmekymppisen Rocky Balboan, jonka ura näytti jo olevan ohi.

Hahmon tosielämän esikuva oli Chuck Wepner, joka vuonna 1975 yllättäen pääsi MM-otteluun Muhammad Alia vastaan.

Jalkapalloilun tuhkimotarinat

Urheilun tuhkimotarinat toteutuvat joskus myös jalkapalloilussa.

Tammikuun viimeisenä päivänä tänä vuonna isot pyörät pyörivät jalkapalloilun legendaarisimmassa sarjassa, Englannin Valioliigassa.

Yksi planeetan rikkaimmista joukkueista, lontoolainen Chelsea, osti kaikkien aikojen kolmanneksi suurimmalla siirtosummalla, 50 miljoonalla punnalla Liverpoolin espanjalaisen tähtihyökkääjän Fernando Torresin.

Liverpool reagoi välittömästi hankkimalla 35 miljoonan korvaajan, Newcastlen tulikuuman brittitähden Andy Carrollin.

Tarina jatkui runsas viikko myöhemmin helmikuun alussa, kun Newcastlen pelaaja Shola Ameobi loukkaantui. Aikaisemmin seura oli ehtinyt lainata pari muuta kärkipelaajaansa muualle ja manageri Alan Pardew huomasi joukkueensa kärsivän pahasta hyökkääjäpulasta.

Rahaa kyllä riitti uusiin hankintoihin, mutta tiellä oli juridisia esteitä. Aika, jonka kuluessa pelaajaoikeuksien siirto joukkueiden välillä oli sallittua, ehti päättyä tammikuun lopussa.

Kosovosta Newcastleen

Samaan aikaan sarjaporrasta alempana 34-vuotias suomalainen Shefki Kuqi kärsi vaikeuksista Swansean joukkueessa. Vähäisen peliajan vuoksi Kuqi oli etsimässä siirtoa toiseen seuraan.

Kuva Markku Ulander Lehtikuva
Shefki Kuqi. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva

Koska sallittuna siirtoaikana tulleet tarjoukset eivät olleet Kuqille houkuttelevia, hänen pelaajasopimuksensa purettiin ennen niinsanotun siirtoikkunan sulkeutumista. Siirtoikkunalla tarkoitetaan tässä tapauksessa tammikuuta, jonka aikana kaikkien pelaajasiirtojen oli tapahduttava.

Kuqista tuli pelaaja vailla joukkuetta – toisin sanoen työtön. Tilanne mahdollisti sopivan tarjouksen odottamisen.

Hankala tilanne sai satumaisen käänteen. Hyvät sopimuksettomat hyökkääjät olivat kortilla, joten perinteikäs Newcastle palkkasi pakkoraossaan Kuqin loppukaudeksi.

Siirtoon kulminoitunut sopimusdraama ilmensi, miten väkevästi kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) siirtoikkunajärjestelmä sanelee nykyään jalkapalloilun eurooppalaisia tapahtumia.

Mekanismin juuret ulottuvat EY-tuomioistuimen Bosman-ratkaisuun 1995. Seurojen edellyttämät siirtosummat pelaajista, joiden sopimus on jo päättynyt, katsottiin loukkaavan EU:n työntekijöiden vapaata liikkuvuutta. Pelaajien siirtyvyyteen tuli ennennäkemättömät mittasuhteet.

Sittemmin FIFA on pyrkinyt vastatoimenpiteisiin, joilla voitaisiin säilyttää urheilun ydinpiirteet. Siirtoikkunoiden idea on, että urheilusarjojen tulosten vertailukelpoisuus kärsisi, jos vaikkapa Chelsea voisi hankkia pelaajia milloin tahansa.

Sopimuksettomiin pelaajiin näitä sääntöjä ei siis sovelleta. Kuqille ja suomalaisille jalkapallokannattajille järjestelmä mahdollisti helmikuussa 2011 tapahtumasarjan, joka on suorastaan elokuvallinen.

Oscar-tason inspiraation lähde

Shefki Kuqi on Kosovon albaani, joka muutti Suomeen 1990-luvun alussa.

Rocky-filmin viehätys perustui päähenkilön sympaattisuuteen. Vastaavasti Shefki Kuqin maine asenne- ja joukkuepelaajana, joka on noussut rajulla työnteolla Kosovon, Mikkelin ja Helsingin kautta huipulle, on välittynyt sekä Alan Pardewn että Jari Litmasen ja Sami Hyypiän viimeaikaisista lausunnoista.

Toisaalta ensimmäisen erän tyrmäystappiot olisivat lässäyttäneet Rockyn ja Chuck Wepnerin tuhkimotarinat. Samoin olisi käynyt, jos Kuqi olisi jäänyt vain Newcastlen penkinlämmittäjäksi. Kulttipelaajan satu sai kuitenkin yhden täyttymyksensä, kun Kuqi teki ensimmäisenä suomalaisena debyyttinsä Newcastlen paidassa vain pari päivää siirtonsa jälkeen.

Shefki Kuqin siirtosaaga, kuten Rocky Balboan tarina, on kaikkine käänteineen Oscar-tason inspiraation lähde peräänantamattomuuden ja sattuman merkityksestä kenelle tahansa sekä tapaus suomalaisessa urheilussa.

Shefki Kuqin edustaman Newcastlen seuraava valioliigaottelu on 5. maaliskuuta Evertonia vastaan.