Sellu nostaa Suomen lamasta – ”En uskonut, että tämä olisi mahdollista”

Uutisanalyysi: Metsäyhtiöt sulkivat tehtaita viime vuosina. Strategiaa voi vain ihmetellä.

Äänekoski
Teksti
Mikko Niemelä

Vielä muutama vuosi sitten metsäteollisuuden yritykset, tutkijat, poliitikot ja useat markkina-asiantuntijat eivät uskoneet suomalaisiin uusiin sellutehtaisiin. Savupiipputeollisuus julistettiin historiaksi ja sellutehtaat auringonlaskun alaksi.

Sellutehtaita purettiin Tervasaaresta, Kaskisista ja Kemijärveltä. Muutamassa vuodessa on suljettu myös paperitehtaita Haminasta, Kajaanista, Jyväskylästä, Simpeleeltä, Äänekoskelta ja Kouvolasta.

Nyt on toinen ääni kellossa, sillä Metsä Group on ilmoittanut 1,2 miljardin euron investoinnista Äänekoskelle. Myös Kuopioon ja Kemijärvelle on tarkoitus avata sellutehtaat, mutta näiden hankkeiden investointipäätökset ovat vielä tekemättä.

Sellutehtaiden jälleennousu suomalaisen teollisuuden ja työllisyyden yhdeksi tukipilariksi on yllätys, jota harva osasi odottaa.

Kehityssuunta on ollut tehdassulkemisten jälkeen päinvastainen kuin yritysjohtajat arvioivat vuonna 2008: sellun hinta on noussut merkittävästi. Sellua hamutaan etenkin Kiinassa, jossa pakkausmateriaaleille on kysyntää.