Rosenholz-tiedot Supon hallussa, päällikkö Nevala eroaa

eroaminen
Teksti
Juho Salminen
Supo

Suojelupoliisi myöntää, että sen hallussa on Rosenholz-aineiston tiedot. Perjantaina Supon pitkään sairauslomalla ollut päällikkö ilmoitti jäävänsä eläkkeelle. Tutustu SK:n arkistomateriaaliin Suposta ja Stasista.

Suojelupoliisin päällikkö Seppo Nevala eroaa. Hän jätti eroanomuksensa perjantaiaamuna poliisiylijohtaja Markku Salmiselle.

Nevala on ollut pitkään sairauslomalla. Hän jää nyt eläkkeelle.

– Kun Nevala sai eläkepäätöksen, hän teki eroilmoituksensa, Salminen sanoo.

Poliisineuvos Nevala aloitti Supon päällikkönä vuonna 1996. Hänellä oli jo ennestään pitkä kokemus suojelupoliisista.

Nevalan ero astuu voimaan joulukuun ensimmäisenä päivänä. Apulaispäällikkö Petri Knape hoitaa sijaisuutta niin kauan, että Nevalan tilalle saadaan valittua uusi johtaja.

Suojelupoliisi myöntää, että se omistaa niin sanotun Rosenholz-aineiston tiedot mutta ei alkuperäistä aineistoa sellaisenaan.

Aamulehti kertoi torstaina, että suojelupoliisi olisi antanut hallituksen ministereille ja oikeudelle kahta erilaista tietoa aineiston omistamisesta. Suojelupoliisin apulaispäällikkö Petri Knape kiistää väitteen.

Knapen mukaan Rosenholz-tiedot ovat olleet Supon hallussa 1990-luvulta asti.

– Ne ovat sisältyneet useista eri lähteistä normaalina tiedustelutiedon vaihtona saatuun Stasi-aineistoon.

Sisäministeri Anne Holmlundinkaan (kok.) mielestä asiasta ei ole annettu missään vaiheessa ristiriitaista tietoa. Holmlund sanoo koko ajan puhuneensa Supon hallussa olevasta Stasi-aineistosta, johon Rosenholz-aineiston tiedot sisältyvät.

Supo on saanut Stasi-aineistoa ja Rozenholz-tietoja useissa eri vaiheissa niin, että pääosin kaikki tiedot ovat olleet käytettävissä vuoteen 2000 mennessä.

– Tiedustelutieto pitää sisällään olennaisilta osilta Suomea koskevan Rosenholtz-aineiston tietosisällön, Knape muotoilee.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Supo tietää tarkasti, mitä ja keitä kohuttu aineisto sisältää. Supon mukaan lainsäädäntö ja tiedustelutiedon luovuttajan asettamat salassapitoehdot estävät tietojen julkistamisen. (STT)

SK:n juttuja aiheesta
Kuka johtaa Supoa? (SK 25-26/2007)
Vakoiluverkoston lonkerot paljastuvat (SK 44/2004)
DDR halusi demarit (SK 39/2004)
Stasin salat julki (SK 33/2003)

Aiheesta muualla
Aamulehden Stasi-uutiset