Riitta Uosukainen: "Sydämeltään sivistynyt ei puhu neekeriukoista"

eduskunta
Teksti
Leena Sharma
riitta uosukainen

Valtioneuvos Riitta Uosukainen, olette työskennellyt pitkään kokoomuksen kansanedustajana ja ministerinä sekä eduskunnan puhemiehenä 1994-2003. Kansanedustajien edellytetään käyttäytyvän vakaasti ja arvokkaasti. Miten hyvin tätä kehotusta nykyään noudatetaan?

”Osa kansanedustajista ei enää ota arvokkuuden vaatimusta tosissaan – tätä ilmiötä ei ollut lainkaan silloin kun olin puhemiehenä.”

Onko poliitikkojen kielenkäyttö Suomessa koventunut?

”Kyllä on, ihmiset heittävät toisilleen aivan mitä sattuu, lyödään kuin vierasta sikaa. Jos määritellään vihapuhe, niin seuraavana päivänä voidaan keksiä lisää vihapuheita, jotka eivät noudata vanhaa määritelmää, mutta ovat kahta kauheampia. Toisen ihmisen kunnioittaminen pitäisi pitää koko ajan mielessä. Niin vanhanaikaiselta kuin se kuulostaa, olen varma, että ytimeltään hyvät suomalaiset ovat tätä mieltä. Tämä ei liity koulutustasoon vaan sydämen sivistykseen. Sydämeltään sivistynyt ihminen ei puhu neekeriukoista.”

Olette työskennellyt myös suomen kielen lehtorina. Oliko Jussi Halla-ahon Facebook-kommentti Kreikan sotilasjuntasta sarkasmia tai mustaa huumoria?

”Tulee mieleen ystävämme Aleksis Kivi, joka sanoi, että minä puhun kuvien ja tunnustähtien kautta, mutta viisaus ei ole kaikille annettu. Jos sarkasmi onnistuu, se on mitä parasta tyyliä. Mutta jos sitä viljellään niin, ettei kunnioiteta lähimmäisiä, silloin mennään harhaan.”

Miten kova rangaistus määräaikainen erottaminen eduskuntaryhmästä on?

”Kyllä se kova rangaistus on. Minä olen arvostanut Timo Soinia monella tavalla, ja se että hän päätti viimein puuttua tilanteeseen, oli mielestäni oikea toimenpide.”

Miten pitäisi suhtautua valiokunnan puheenjohtajaan, joka on ilmoittanut julkisesti inhoavansa mediaa ja kieltäytyy vastaamasta toimittajien kysymyksiin?

(Pitkä hiljaisuus.) ”Miten ihmeessä tämä tällaiseksi on mennyt?! Ihan totta, mekin joudumme nyt keskustelemaan tilanteessa, jossa sanotaan mitä sattuu, ja kaikki asiat ajelehtivat holtittomasta. Minusta valiokunnan puheenjohtaja ei voi käyttäytyä noin, hänen pitää parlamentarismin mukaisesti olla avoimena ja asiallisena joka suuntaan.”

Mediaa on syytetty siitä, että se nostattaa keinotekoisia kohuja. Oletteko samaa mieltä?

”Tietysti niinkin voi sanoa. Media tarttuu näkyviin ja huomiota herättäviin asioihin. Mutta jos olisi sanottu toisin, ehkä ne todelliset asiat saisivat enemmän huomiota. Nyt kaikki huomio menee siihen miten sanottiin. Tyylilaji varastaa kaiken huomion.”

Ovatko erityisesti perussuomalaiset joutuneet mediavainon kohteeksi?

”En osaa näin ajatella. Jos joku muu alkaisi samalla tavalla mättämään, varmasti heihinkin kiinnitettäisiin huomiota. Olen hyvin hämmästynyt esimerkiksi Jussi Niinistöstä. Olen lukenut hänen teoksensa Bobi Sivénistä, äärettömän sivistyneesti kirjoitettu, hyvä kirja. Ihmettelen, mikä Niinistöäkin nyt riivaa, kun on lähtenyt parlamentarismia haukkumaan. Taas tämä huomion herättämisen himo!”

”Perussuomalaiset on suuri uusi ryhmä, joka etsii huomiota hinnalla millä hyvänsä. He jättäytyivät oppositioon, josta voi toki helpommin heitellä kuin hallituksesta. Heidän olisi pitänyt mennä hallitukseen, jolloin heille olisi tullut automaattisesti vastuullisen sanomisen paine.”

Kuva Markus Pentikäinen