Riita valiokuntamatkalla - edustaja kotiin Brasiliasta

Erimielisyys illalliskustannuksista sai kimpaantuneen kokoomuksen kansanedustajan lähtemään omalla kustannuksella kotiin kesken valiokuntamatkan Brasiliasta.

Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Hemmilä kuvattuna Eduskunnassa Helsingissä 26. maaliskuuta 2007. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan maatalousjaosto vieraili pääsiäisen jälkeen Brasiliassa puheenjohtajansa Eero Reijosen (kesk) johdolla. Mukana oli kymmenkunta edustajaa jaostossa olevista puolueista. Suomalaisedustajat kävivät maan pääkaupungin Brasilian lisäksi myös Sao Paulossa ja Rio de Janeirossa.

Runsaan viikon mittainen matka meni jouhevasti siihen asti, kun illallistilaisuuksiinkin löytyi ulkopuolinen sponsoritaho – virallinen tai epävirallinen. Kun sellaista ei kuitenkaan joka illaksi varsinkaan vierailun loppupuolella löytynyt, kustannusten jakaminen – ja varsinkin sen tekninen toteutus sai aikaan ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Eduskunnan käytäntö on valiokuntamatkoilla on ollut yleensä se, että jos virallista tarjoajaa ei ole, yhteisen illallislaskun kuittaa matkalla mukana oleva virkamiesavustaja eduskunnan luottokortilla. Hän toimittaa laskun sitten eduskunnan tilitoimistoon, joka puolestaan perii kulut jokaiselta illalliselle osallistuneelta kansanedustajalta jälkeenpäin. Yleensä rahat pidätetään seuraavasta maksuun tulevasta edustajanpalkkiosta.

Jostakin syystä tämä järjestely ei käynyt kokoomuksen halikkolaiselle poliisikansanedustajalle Pertti Hemmilälle. Hemmilä on vasta valittu eduskunnan tilintarkastajiin ja hän piti maksukäytäntöä epäasiallisena. Aivan tarkat perustelut eivät tulleet edustajatovereille tai porukkaa vetävälle Reijoselle täysin selväksi. Kun vanhaa käytäntöä kuitenkin noudatettiin, Hemmilä ilmoitti seuraavana päivänä lähtevänsä takaisin Suomeen omilla rahoillaan. Hän lähti kotimatkalle maanantaina 16. huhtikuuta, kun loput jaostosta palasi kotiin vasta kolme päivää myöhemmin.

Hemmilä ei halua perustella lähtöään tarkemmin. Hänestä vierailun loppupäivien ohjelma ei ollut enää erityisen kiinnostavaa.

”Ei siinä enää ihan hirveen painavaa asiaa ollut.”

Hemmilä antaa tosin ymmärtää, ettei hän pidä eduskunnan tilityskäytäntöjä kaikilta osiltaan asianmukaisena.

”Kyllä minä luulen, että näin asioihin tullaan kyllä jollakin tavalla puuttumaan.”

Hän pitää luonnollisena, että maksoi paluumatkansa Brasiliasta Suomeen itse, koska paluu tapahtui alkuperäisestä matkasuunnitelmasta poikkeavana ajankohtana.

”Tällaisista järjestelyistä ei minusta tule koskaan eduskunnalle mitään ylimääräisiä kuluja.”


Päivitys 9. toukokuuta klo 12.30: Oheisen nettiuutisen julkistamisen ja siitä toimittaja Pekka Ervastin kirjoittaman keskustelukommentin jälkeen kansanedustaja Pertti Hemmilä on puhelimitse ilmoittanut Suomen Kuvalehdelle, että toisin kuin hän alunperin SK:lle eduskunnassa kertoi, syy hänen Brasiliaan suuntautuneen valiokuntamatkansa keskeytymiseen on yksityinen. Hemmilä ei halua kertoa asiasta tarkemmin julkisuuteen, eikä hän ole vastannut asiaa koskeviin SK:n soittopyyntöihin.