Rauma elvytti telakkansa ilman valtion apua – ”Vahva usko toiminnan jatkumiseen on kannattanut”

Rauman telakka ei suostunut kuolemaan. Uusia työpaikkoja on syntynyt melkein menetettyjen verran.

Rauma
Teksti
Mikko Huotari

Vaikka ikävää uutista oli odotettu, se oli kuitenkin järkytys raumalaisille. Telakkayhtiö STX Finland ilmoitti 16. syyskuuta vuonna 2013 lopettavansa Rauman telakan toiminnan. Lähtöpassit sai 600 telakan työntekijää. Lisäksi alihankkijoiden työt katkesivat.

Kaiken kaikkiaan 1 500 ihmistä jäi ilman työtä. Luku on suuri, koska kaupungin alueella on yhteensä hieman alle 20 000 työpaikkaa. Melkein jokaisella Rauman seudulla asuvalla oli tuttu, joka työskenteli telakan tai sen alihankkijoiden palveluksessa.

Isku oli kova myös henkisesti, koska Raumalla on rakennettu laivoja 1500-luvulta lähtien. Nyt eteläkorealainen monialayritys STX uhkasi rahoitusongelmiensa vuoksi upottaa pitkät raumalaiset perinteet.

”Lakkautuspäätös näkyi heti esimerkiksi yksityisten ihmisten kulutuskysynnässä”, kertoo Rauman kaupungin suunnittelujohtaja Asko Aro-Heinilä.

Vaikutus ei tullut millään viiveellä, vaan vaikutti välittömästi palveluelinkeinoihin ja yleiseen ilmapiiriin. Iso osa raumalaisia joutui tosissaan pohtimaan, minkälaiset toimeentulomahdollisuudet ovat tulevaisuudessa.