Ratkaisun tunnit

Myyrmanni
Teksti
Karri Kokko

Poliisi selvitti Myyrmannin pommimiehen henkilöllisyyden alle vuorokaudessa.

Teksti Jarmo Raivio
SK 42/2002

Perjantaina 11. lokakuuta Ari Sorosen viikko keskusrikospoliisin päällystöpäivystäjänä päättyi varsin rauhanomaisesti kello neljä.

Rikoskomisario oli aerobic-tunnilla, kun puhelin soi kahdeksalta: kauppakeskus Myyrmannissa on sattunut räjähdys.

Soronen kävi pikasuihkussa ja lähti keskusrikospoliisin päämajaan Vantaan Jokiniemenkujalle. Nopean soittokierroksen jälkeen paikalle oli tulossa kymmenkunta KRP:n tutkijaa.

Yksi KRP:n väkivaltayksikön tutkijoista lähti suoraan Myyrmanniin, muut siirtyivät Vantaan poliisitalolle neuvottelemaan toimintaa johtavan paikallispoliisin kanssa. Siellä poliisit alkoivat yhdessä miettiä, kuinka räjähdyksen tutkinta aloitetaan.

Puoli yhdeksän jälkeen illalla pelastustyöt olivat siinä vaiheessa, että poliisi pystyialoittamaan tutkinnan Myyrmannissa.

Vielä ennen yhdeksää ensimmäiset rikospaikkatutkijat valkoisissa haalareissaan ja sinisissä sairaalatossuissaan kävelivät sisään kauppakeskuksen ovista.

Supon tutkija Myyrmannissa

Aluksi näytti mahdolliselta, että Myyrmannissa oli tapahtunut onnettomuus.

Varsin pian sekä sairaaloihin viedyistä loukkaantuneista että tapahtumapaikalta alkoi kuitenkin löytyä hauleja. Niille ei ollut mitään onnettomuusteoriaan sopivaa selitystä, joten näytti siltä, että kauppakeskuksessa oli räjähtänyt pommi.

Lisää tukea rikosepäilyille saatiin pommiasiantuntijoiden alustavista päätelmistä sekä yhden kuolonuhrin kärsimistä vammoista.

Puolen yön jälkeen näytti hyvin todennäköiseltä, että kyseessä oli rikos. Puoli kahdelta lauantain vastaisena yönä vastuu Myyrmannin räjähdyksen tutkinnasta siirrettiin virallisesti keskusrikospoliisille.

Tutkintaa johtanut Ari Soronen kävi tutustumassa räjähdyspaikkaan puolen yön jälkeen perjantaina. Samaan aikaan ensimmäiset poliisit olivat jo sairaaloissa puhuttamassa iskussa loukkaantuneita ihmisiä. Silminnäkijähavainnot haluttiin saada tuoreeltaan talteen.

Rikospaikkatutkijoiden lisäksi Myyrmannissa työskenteli ensimmäisenä yönä DVI- eli uhrintunnistusyksikköön kuuluvia poliiseja ja oikeuslääkäreitä. Pommiräjähdys viittasi terrorismiin, joten myös suojelupoliisin tutkija kävi rikospaikalla.

Myöhemmin räjähdyspaikalle tulivat myös puolustusvoimien pommiasiantuntijat.

Hiukkasenmetsästystä rikospaikalla

Myyrmannissa työskentelevät rikospaikkatutkijat videoivat ensin räjähdyspaikan ja
tallensivat sen yksityiskohdat valokuvaamalla.

Pommiasiantuntijat yrittivät jälkien perusteella selvittää pommin tarkkaa räjähdyspaikkaa. Uhreja alettiin tutkia heti kun se oli mahdollista, koska vasta tutkimusten jälkeen heidät voitiin siirtää pois Myyrmannista.

Ylivoimaisesti suurin urakka räjähdyspaikalla oli kuitenkin pommin osien etsiminen. Se oli äärimmäisen pikkutarkkaa puurtamista, jonka tarkoituksena oli saada talteen pienimmätkin pommista jääneet osaset.

Vantaan omien rikospaikkatutkijoiden lisäksi paikalle hälytettiin väkeä Helsingistä, Espoosta, Lahdesta ja Hämeenlinnasta. Paikkaa tutki heti perjantaiyönä yhteensä kymmenkunta poliisia.

Tutkimusta varten räjähdyspaikka jaettiin lohkoihin, joita tutkijat alkoivat käydä järjestelmällisesti läpi. Lohkoilta kerätyt näytteet luetteloitiin ja pakattiin kuljetettaviksi KRP:n rikostekniseen laboratorioon Tikkurilaan.

Tutkijoiden työtä hankaloitti se, että räjähdyspaikka oli lasimurskan, pölyn ja katosta pudonneiden kipsilevyjen kappaleiden peitossa. Lisäksi alueella liikkuminen oli vaarallista, koska katosta roikkui räjähdyksen jäljiltä romua.

Ensimmäiset näytteet kiikutettiin Tikkurilaan heti perjantaiyönä. KRP:n laboratorion työntekijöitä oli hälytetty töihin jo aiemmin illalla, ja Myyrmannista kerättyjä näytteitä alettiin tutkia heti.

Jutun tutkijat uskoivat saavansa näytteistä tietoa esimerkiksi pommissa käytetystä räjähdysaineesta.

Tuntematon uhri

Aamuyön tunteina työ Myyrmannissa oli edennyt niin pitkälle, että räjähdyksen uhreja päästiin tutkimaan tarkemmin.

Tutkijat pystyivät päättelemään pahiten vammautuneesta uhrista, että hän oli todennäköisesti ollut räjähdyshetkellä hyvin lähellä pommia. Oliko mahdollista, että tekijä oli kuollut omaan pommiinsa?

Tutkijat tarvitsivat nimen, mutta uhria ei heti pystytty tunnistamaan.

Myyrmannissa oli kuollut perjantaina viisi ihmistä. Neljä pystyttiin tunnistamaan varmasti heti rikospaikalla. Vantaan poliisin partio kävi jo aamuyöllä viemässä suruviestejä omaisille.

Viidennen uhrin nimi oli kuitenkin edelleen pimennossa silloin, kun kuolleet lauantaina aamuyöllä siirrettiin Myyrmannista Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselle. Nimi ei ollut selvillä vielä silloinkaan, kun Ari Soronen lähti lauantaiaamuna nukkumaan. Tutkintaa ryhtyi johtamaan rikosylikomisario Tero Haapala.

Poliisi ehti lauantaiaamuna jo pyytää yleisövihjeitä tunnistamiseksi, mutta puolen päivän jälkeen oikeuslääkäreiltä tuli tieto: viides uhri oli tunnistettu.

Hän oli 19-vuotias vantaalainen Petri Gerdt.

Tunnistaminen alkoi räjähdyspaikalta löytyneestä ajokortista. Sen perusteella poliisi otti yhteyttä Gerdtin isään, joka ei ollutkuullut pojastaan mitään Myyrmannin räjähdyksen jälkeen.

Pelkkä löytynyt ajokortti ei kuitenkaan vielä riittänyt, joten varsinainen tunnistaminen tehtiin hammaskartan avulla. Sen tulos vahvistettiin DNA-testillä, jossa rikostekninen laboratorio vertasi räjähdyspaikalta löytynyttä DNA:ta lähisukulaiselta otetun verinäytteen DNA:han.

Ratkaiseva kotietsintä

Nimen selvittyä selvisi myös osoite, ja poliisi teki heti kotietsinnän Gerdtin kotiin Tikkurilan Talvikkitielle.

Sieltä löytyi sekä hauleja että muita pommin tekemiseen tarvittavia tarvikkeita. Myöhemmin Talvikkitieltä löytyneitä aineita tunnistettiin pommin jäänteistä.

Kotietsintä ja siinä löytyneet tavarat olivat ratkaisevia, sillä niiden avulla KRP:n tutkijat pystyivät sitomaan yhteen rikospaikan ja tekijäksi epäillyn miehen kodin. Pelkät pommin aiheuttamat vammat eivät siihen riittäneet, mutta kotoa löytyneet pommitarvikkeet riittivät.

Tutkinnan tahti ei hidastunut, vaikka epäillyn nimi oli selvillä. Tekninen tutkinta Myyrmannissa jatkui, ja KRP:n päämajassa laboratoriotyöntekijät työskentelivät kiivaasti selvittääkseen pommin rakennetta ja sitä, mitä räjähdysainetta siinä oli käytetty.

Molemmat tehtävät osoittautuivat aluksi hankaliksi. Räjähdysaineen tunnistamista varten Myyrmannista kerätyistä näytteistä etsittiin pienintäkin hiukkasta räjähtämättömäksi jäänyttä räjähdysainetta.

Jos sitä olisi löytynyt riittävästi, sitä olisi voitu verrata rikoslaboratoriossa oleviin vertailuaineisiin ja saada selville, mitä ainetta pommissa oli käytetty.

Myös pommin ja sen sytyttimen rakenteesta etsittiin vihjeitä räjähdyspaikalta kerätyistä näytteistä. Pientenkin pommin osien perusteella asiantuntijat olisivat yrittäneet saada selville, oliko pommissa esimerkiksi ajastin.

Sen perusteella taas voidaan päätellä, oliko kyseessä sittenkin vahinko. Ehkä tarkoituksena oli jättää pommi Myyrmanniin ja poistua?

Tekijältä asiaa ei enää voinut kysyä, joten vastauksia yritettiin etsiä pommin jäänteistä.

Maanantai-iltana tutkijat tekivät Myyrmannissa rekonstruktion, jolla yritettiin mahdollisimman tarkasti määritellä, missä kohdassa pommi räjähti ja missä asennossa se oli räjähdyshetkellä.

Pommin paikkaa yritettiin hakea sirpaleiden jättämistä iskemistä vedettyjen luotilankojen avulla.

Missä Gerdt liikkui?

Teknisen tutkinnan lisäksi myös perinteisempi poliisityö jatkui.

Maanantai-iltana vajaa 72 tuntia räjähdyksen jälkeen KRP:n omat tutkijat sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan väkivaltayksikön poliisit olivat puhuttaneet jo satoja ihmisiä.

Myyrmannissa olleiden ihmisten lisäksi poliisit olivat puhuneet Petri Gerdtin omaisille, tutuille ja työtovereille. Lauantain kotietsinnän jälkeen poliisi oli tutkinut myös epäillyn koulun ja hänen kesätyöpaikkansa.

Tutkijoille oli kuitenkin vielä maanantaina varsin epäselvää, missä epäilty liikkui ennen räjähdystä.

Yleisövihjeitä poliisi oli kysellyt lauantaiaamusta lähtien, mutta niistä ei ollut ollut kovin paljon apua. Tilannetta yritettiin kohentaa keräämällä kokoon samanlaiset vaatteet kuin Petri Gerdtillä oli yllään räjähdyshetkellä. Ne puettiin mallinukelle ja kuvaa näytettiin televisiossa ja lehdissä.

Vihjeiden taso parani heti, ja tiistaina poliisi oli pystynyt kartoittamaan Gerdtin liikkeitä jo varsin tarkasti. Osa vihjeistä ulottui räjähdystä edeltäneen torstain puolelle. Tavoitteena on yhä kartoittaa epäillyn perjantaiset liikkeet minuutin tarkkuudella.

Vihjeiden lisäksi tähän käytetään heti räjähdyksen jälkeen Myyrmannista kerättyjä
valvontavideoita. Kauppakeskuksesta on valvontavideota ainakin 26 kamerasta, mutta osa kuvasta on hyvin huonolaatuista.

KRP:n videoasiantuntijat yrittävät valvontakuvien perusteella selvittää, milloin epäilty tuli Myyrmanniin ja kävikö hän esimerkiksi jossain kaupassa ennen räjähdystä.

Tiistaina iltapäivällä Myyrmannin räjähdystä tutki keskusrikospoliisissa toistakymmentä poliisia sekä toistakymmentä laboratoriotyöntekijää.

Tekninen tutkinta oli lyhyessä ajassa antanut ainakin alustavat vastaukset moniin kysymyksiin: kuka, miten, missä.

Vielä oli kuitenkin auki tärkein kysymys: motiivi – miksi?

Artikkelia varten on haastateltu rikoskomisario Ari Sorosta KRP:stä sekä rikosteknisen
laboratorion apulaisjohtaja Marja-Leena Eskelistä.

Pommipalstan keskustelijat

Myyrmannin räjähdyksen tutkijat pitivät lähes alusta lähtien mahdollisena, että internet voisi liittyä tapaukseen tavalla tai toisella.

Pommiohjeiden löytyminen netistä on jo pitkään ollut yleisessä tiedossa. Poliisi on muiden juttujen yhteydessä jopa löytänyt pommintekeleitä, jotka on rakennettu verkosta löytyvien ohjeiden perusteella.

Lauantaina tehdyn kotietsinnän jälkeen epäillyn nettipuuhiin alettiin kiinnittää entistä
tarkempaa huomiota. Kotietsinnässä takavarikoitiin tietokone, joka tuotiin Vantaalle keskusrikospoliisin asiantuntijoiden tutkittavaksi.

Tutkimusten perusteella vahvistui, että epäilty Petri Gerdt on internetin kotikemisti-
ja räjähdepalstoilla esiintynyt rc.

Tutkinnan internet-osuus paisui viikonlopun jälkeen nopeasti. Poliisi otti alkuviikolla kiinni neljä nuorta, jotka keskustelivat räjähteistä internetissä samoilla kemistipalstoilla kuin rc. Heidän koteihinsa tehtiin kotietsinnät.