Rahoittajat Trevocin taustalla: Turkulaiset liikemiehet lainasivat varat seurantalaiteyhtiön rahoitukseen

Oikeuden mukaan varojen todellinen alkuperä jäi epäselväksi.

Seurantalaitteita valmistavaan Trevociin päätynyt 200 000 euron sijoitus vuonna 2009 tuli kahdelta tunnetulta turkulaiselta liikemieheltä. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan toinen miehistä on Marlin toimitusjohtaja Timo Laukkanen. Mehuja valmistava yhtiö on nykyisin nimeltään Eckes-Granini. Toinen henkilö on merkittävä paikallinen sijoittaja Raimo Vilhunen.

Tapahtumien taustalla olivat vuonna 2007 perustetun Trevocin taloudelliset vaikeudet vuonna 2009. Yhtiö tarvitsi rahoitusta pystyäkseen jatkamaan toimintaansa. Rahoituksesta neuvoteltiin eri ulkomaisten tahojen ja muun muassa Patrian sekä tietoturvaratkaisuja kehittävän suomalaisen Insta DefSec-nimisen yrityksen kanssa. Tilanne oli yleisesti myös viranomaisten tiedossa.

Elokuussa 2009 Trevoc sai Instia Group -nimiseltä yhtiöltä 200 000 euron vaihtovelkakirjalainan. Se tarkoitti, että halutessaan Instia pystyisi milloin tahansa vaihtamaan sijoituksensa Trevocin osakkeiksi.

Rahojen alkuperää myöhemmin tutkinut keskusrikospoliisi selvitti, että yhtiön omistaja Minna Jürgens oli lainannut rahat sedältään Raimo Vilhuselta.

Vilhunen kertoi aluksi kuulusteluissa, että hän ei tiennyt rahojen siirtymisestä edelleen Instia Groupiin. Hän ei edes tiennyt, kuka yhtiön omistaa. ”En tiedä yhtiöstä mitään”, Vilhunen kertoi.