
Puuvilla käy vähiin – Suomalainen keksintö sai H&M:n palkinnon tekstiilikierrätyksen kehittämiseen
Kehräysmenetelmä perustuu ionisiin nesteisiin.
Suomalaiskeksintö voitti helmikuussa ruotsalaisen vaatejätin H&M:n omistajasuvun jakaman 300 000 euron palkinnon. H&M Conscious -säätiö järjesti innovaatiokisa Global Change Awardin nyt ensimmäistä kertaa.
Palkinto tuli ideasta hyödyntää Ioncell-F™-menetelmää puuvillan kierrätyksessä. Kilpailuun osallistui 2700 hanketta. Menetelmä on kehitetty Aalto-yliopistolla yhteistyössä muun muassa Helsingin yliopiston kanssa. Palkintorahalla yliopistot voivat kehittää keksintöään eteenpäin.
Ioncell-F-prosessi on kehräysmenetelmä, joka perustuu ionisiin nesteisiin (sula suola). Prosessin takana on professori Herbert Sixtan kuusihenkinen tutkimusryhmä Aalto-yliopistosta, joka aloitti menetelmän kehittelyn vuonna 2010.
Helsingin yliopiston ryhmä kehitti prosessissa tarvittavan ionisen nesteen. Prosessissa puuvilla liuotetaan nesteeseen ja sen jälkeen “pursotetaan” suuttimesta tekstiilisäikeiksi. Teknologian tutkimuskeskus VTT osallistui jätepuuvillan esikäsittelyyn.
Palkitussa hankkeessa tutkijat ovat vasta ehtineet kehrätä puuvillasta kuitua, ja tavoitteena on saada kuidusta aikanaan tekstiilejä. Muotoilun tutkija Marjaana Tanttu Aalto-yliopistossa on mukana tässä vaiheessa.
Tanttu on aiemmin ollut valmistamassa muun muassa Marimekolle Allu-mekkoa koivuselluloosasta, ja nyt aikeissa on tehdä kangasta samaan tapaan kierrätyspuuvillasta. Aalto-yliopistossa tekstiilikuitua tuotetaan myös sanomalehdestä, pahvista, sellusta ja niin edelleen.
”Ei ole kovasti väliä, mistä kuidun raaka-aine tulee. Menetelmä on sama, ja sen avulla valmistetut tekstiilikuidut vastaavat ominaisuuksiltaan toisiaan.”
Tekstiiliala on tällä hetkellä hyvin kiinnostunut tekstiilijätteen kierrätyksestä, koska puuvilla käy vähiin.
Puuvillan tuotanto vaatii paljon vettä ja viljelytilaa. Sen tilalle on käytetty paljon viskoosia, mutta viskoosin valmistukseen tarvitaan erittäin myrkyllistä rikkihiilikemikaalia.
Suomen Kuvalehti kertoi viime viikolla kiertotaloudesta, jossa oli esimerkkinä VTT:n puuvillankierrätysprojekti. Kyseessä on kaksi erilaista menetelmää puuvillan kierrättämiseen.
Molempia menetelmiä on kehitetty useissa eri projekteissa. Tavoite on sama: tekstiilien myrkytön kierrätys.
Juttu julkaistu 18.2. klo 10.05, juttua muokattu klo 10.44: kuva lisätty.
Tämä oli ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä
Tilaa Suomen Kuvalehti ja hanki luettavaksi koko sisältö ja arkisto
Tilaa