Professorin kova puheenvuoro yliopiston valtataistelusta sai ministeriön kommentoimaan: ”Valitettavaa”

Tampereen yliopistoväen mukaan uusi säätiöhallitus ei halua yliopiston henkilökuntaa hallitukseen.

Suomalaisissa yliopistoissa käy kova myllerrys, kun yliopistot yhdistyvät ja rahasta sekä tieteen määrittelystä ja sen tehtävästä käydään kovaa kamppailua.

Akatemiaprofessori, sosiologi Pertti Alasuutari kirjoitti Suomen Kuvalehteen kommentin 7. kesäkuuta, mikä sai suomalaisessa tiedeyhteisössä suuren huomion. Alasuutari kirjoitti, ettei hän ole enää varma siitä, haluaako hän jatkaa uraansa Tampereen yliopistossa.

Syy Alasuutarin tiukkasävyiseen ja poikkeuksellisen suoraan kirjoitukseen johtuu uuden Tampereen säätiöyliopiston valtataistelusta. Tampereen yliopiston, teknillisen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun on määrä yhdistyä yhdeksi suureksi korkeakouluksi vuoden 2019 alussa.

Alasuutarin kritiikin kärki on säätiöyliopiston väliaikaisen hallituksen toiminta. Hallituksessa istuu viisi jäsentä ja puheenjohtaja Marja Makarow ja varapuheenjohtaja Jukka Tapio Bergqvist. He edustavat säätiön perustajia, kuten teollisuutta, Tampereen kaupunkia, valtiota ja eri tieteen alojen tutkijoita.

Hallituksessa ei ole ainuttakaan Tampereen yliopiston henkilökuntaan kuuluvaa edustajaa.