Poliisiylijohtajalle ei kerrottu huumepoliisin päällikön rikostutkinnasta – ”pidän asiaa outona”

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ihmettelee, miksi hänelle ei ole kerrottu rikostutkinnasta, joka kohdistuu Helsingin huumerikosyksikön päällikköön Jari Aarnioon.

Esitutkinta aloitettiin jo toukokuussa. Aarniota epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jutun taustalla on prostituoidun yhteydenotto sisäministeriöön.

”Sain asiasta tiedon vasta viime viikolla. Myöskään Poliisihallituksessa ei ole ollut mitään tietoa tällaisesta esitutkinnasta. Pidän asiaa outona. En edes tiedä, miksi minua ei ole informoitu”, Paatero toteaa Suomen Kuvalehdelle.

Edes Helsingin poliisilaitoksen ylin johto ei tiennyt mitään tutkimuksista. Mikko Paatero ihmettelee tiedonkulun hitautta.

”Kyllähän tässä on jo aikaa kulunut siitä, kun tutkintaryhmä nimettiin. Jos esimiestahoa ei epäillä, niin korkeimmalle johdolle yleensä ilmoitetaan, jos alaisia aletaan tutkia. Johdon pitää olla asiasta tietoinen, jotta se pystyy arvioimaan tilannetta”, Paatero sanoo.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen kertoo, että juttu käynnistyi sen jälkeen, kun sisäministeriö toimitti valtakunnansyyttäjänvirastoon asiaa koskevia selvityksiä.

”Aloite tuli sieltä ja me arvioimme jutun sellaiseksi, että sitä pitää selvitellä pidemmälle”, Nissinen kertoo.

Hänen mukaansa tutkinnan aloittamisesta ei ole ollut tarpeellista kertoa poliisiylijohdolle.

”Mihin heidän tiedonsaantioikeutensa perustuisi? Mihin poliisihallitus tarvitsisi tietoa, kun kyse on salassa pidettävistä asioista. Kun asiassa on tehty tällaista tiedustelutyyppistä työtä, niin en nyt pysty heti muistamaan sellaista lakisääteistä syytä, miksi siitä olisi pitänyt Mikko Paaterolle ilmoittaa. Ja henkilöstöhallinnolliset päätökset Jari Aarnion osalta eivät nekään välttämättä kuulu Paaterolle.”

Matti Nissisen mielestä edes Aarnion välittömälle esimiehelle, Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikoselle ei ollut välttämätöntä kertoa tilanteesta.

”Näissä asioissa on tapana informoida asianomaista esimiestä, kun on päätetty, mihin toimenpiteisiin ryhdytään, jolloin mahdollisesti syntyy peruste virasta pidättämiseen tai muuhun vastaavaan. Tällaisessa tiedustelu- ja selvittelyvaiheessa ei ruveta tolppakuulutuksia liimaamaan, että tällaisia asioita tiedustellaan”, Nissinen sanoo.

Kasattiinko tutkintaryhmä asiallisesti?

Jari Aarnioon kohdistuvasta tutkinnasta kertoivat perjantaina Helsingin Sanomat ja Nelosen uutiset.

Asia kärjistyi heti samana aamupäivänä, kun Helsingin poliisilaitoksen johto jätti tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjä Matti Nissiselle. Häntä pyydetään selvittämään, mistä yksityiskohtaiset ja lähes ajantasaiset tiedot päätyivät julkisuuteen.

Epäilyksen kohteeksi joutuvat nyt ne tahot, joilla oli tiedot hallussaan. Kyseessä ovat siis ainakin sisäministeriö, valtakunnansyyttäjänvirasto ja tutkintaryhmä, joka koostuu krp:n tutkijoista.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan tutkintapyyntöön liittyy toinenkin haara, joka koskee juuri tutkintaryhmän koostumusta. Julkisuudessa on jo pitkään ollut esillä Helsingin poliisilaitoksen ja krp:n huonoiksi väitetyt välit. Nyt arvostelua herättää se, että juuri krp valittiin tutkimaan asiaa.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen vahvistaa, että tutkintapyynnössä puututaan myös siihen, koottiinko ryhmä hyvin vai huonosti.

”Helsingin poliisilaitoksen johdon tutkintapyyntö pitää sisällään arvostelua, että siinä ei onnistuttu. Tutkintaryhmää koottaessa pyrittiin kuitenkin ottamaan huomioon erilaiset jääviystilanteet”, Nissinen sanoo.

Helsingin poliisi on käsitellyt tapausta sisäisesti ja antoi julkisuuteen lausunnon, jonka mukaan Jari Aarniolla on poliisilaitoksen johdon täysi tuki, eikä nyt käynnistetty tutkinta anna tässä vaiheessa aihetta toimenpiteisiin.