Poliisi vastaa vapaaehtoiselle: ”Järkyttävän monta asiaa – hirveän vaikeaa tunnistaa”

Poliisin tehtävä on rekisteröidä, ei jakaa ruokaa turvapaikanhakijoille, sanoo ylikomisario.

pakolaiset
Teksti
Kukka Mäenpää

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Julia Virkkunen raportoi Suomen Kuvalehdessä, mitä näki ja koki toimiessaan vapaaehtoisena ja avustaessaan turvapaikanhakijoita Pasilan poliisitalolla Helsingissä. Hän muun muassa kertoi, ettei poliisi ollut kiinnostunut poliisitalon pihalla olevan naisen terveydentilasta, vaikka tämä oli henkitoreissaan.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario ja viestintäyksikön johtaja Juha Hakolan mukaan väite on absurdi, eikä tapaus sovi poliisin palvelukulttuuriin.

”Jos poliisille ilmoitetaan tällaisesta, poliisi ei jättäisi siihen puuttumatta.”

Hakolan mukaan turvapaikanhakijoita oli tuona päivänä Pasilan poliisilaitoksella toistasataa. Poliisilla riitti kiirettä rekisteröidä heitä, eikä sillä ollut mahdollista kaiken muun toiminnan ohella kiertää seuraamassa jonottavien henkilöiden terveydentilaa.

”Lähtökohta on se, että aina kun poliisille tulee tieto, että jotain poikkeavaa on tapahtunut, siihen kyllä reagoidaan kohtuullisen välittömästi.”

”Henkilön terveydentila ei siinä pihalla niin nopeasti huonontunut, että sillä olisi ollut syy-seuraus henkilön menehtymiseen”, Hakola sanoo.

Pakolaisnainen kuoli myöhemmin, kun hänet oli siirretty ambulanssilla poliisitalolta. Naista hoitanut lääkäri kertoi Virkkuselle, että naisen terveydentila ei ollut kiinnostanut ovella seisoneita poliiseja ”millään tavalla”.

Poliisi ei ole aloittanut tutkintaa tapahtuneesta. Kuolemasta tehdään normaali kuolinsyyselvitys, ja jos siinä ilmenee, että kuolema johtuu laiminlyönnistä, asia tutkitaan.

”Meidän näkemyksen mukaan hän ei ole meidän laiminlyönnin vuoksi jäänyt ilman hoitoa. Mitään tutkintaa ei ole käynnissä.”

 

Julia Virkkusen mukaan poliisi ei tilannut taksia edes pahasti yskivälle naiselle, vaan avustaja joutui itse kuljettamaan ihmisiä vastaanottokeskuksiin.

”Tänne tilataan kymmeniä takseja päivittäin. Aivan yhtä absurdi väittämä on se, että poliisi ei tilaisi taksia, jos joku sitä tarvitsee. Se on yksi puhelinsoitto.”

Poliisi ei ole järjestänyt joukkokyydityksiä vastaanottokeskuksiin. Avustusjärjestöt ja maanmiehet ovat hoitaneet osan kuljetuksista. Osalle, erityisesti lapsille, on järjestetty muu kyyti.

”Kukaan ei ole jäänyt pihalle sen takia, ettei olisi päässyt vastaanottokeskukseen”, Hakola sanoo.

Hakola epäilee, että koska turvapaikanhakijoiden määrä oli niin suuri, joku on voinut sanoa, ettei pääse minnekään.

”Oudoksun vähän sitäkin, että vapaaehtoistyöntekijä kirjoittaa, että ’ei annettu tilata taksia’. Kaikilla avustustyöntekijöillä on todennäköisesti kännykkä, ja tiedämme, kuinka helppoa taksin tilaaminen on.”

Hakolan mukaan viranomainen ei myöskään ohjaa lapsia julkisilla kulkuvälineillä ryhmäkoteihin Pasilasta Espooseen, kuten Virkkunen kertoi tapahtuneen.

”Emme tunnista tällaista. Jokainen meistä tietää, ettei lasta voi lähettää Pasilasta ja sanoa, että mene Espooseen tähän osoitteeseen julkisilla kulkuvälineillä. Viranomainen ei tällaista ohjetta anna.”

Hakola epäilee, että joku on ohjannut tapahtumaa, jos tällaista on tapahtunut.

”Ihmisiä oli niin paljon, että on täysin mahdoton ottaa kantaa yksiselitteisesti tällaiseen väittämään. Seuraava väittämä olisi, että poliisi valehtelee. Kaikki on mahdollista, koska ihmisiä, jotka kertoivat ottavansa vastuulleen tämän ja tämän asian, oli niin paljon.”

Virkkunen kuvaa jutussa, että kun vapaaehtoiset huomasivat olevansa yksin vastuussa alaikäisten kuljetuksesta, he ottivat yhteyttä Pelastakaa Lapset ry:hyn. Heitä ei kuitenkaan päästetty sisään.

”En tiedä, miten kirjoittaja on noin järkyttävän moneen asiaan törmännyt täällä. Kun olemme keskustelleet niiden ihmisten kanssa, jotka tekevät päivittäin töitä tässä kokonaisuudessa, tätä on hirveän vaikeaa tunnistaa.”

”Juttu on yhden avustustyöntekijän subjektiivinen näkemys.”

 

Hakolan mukaan poliisin ensimmäinen prioriteetti on hoitaa ihmiset pois pihalta rekisteröimällä heidät ja lähettämällä edelleen vastaanottokeskuksiin.

Poliisi ei ole jakanut ruokaa jonottaville turvapaikanhakijoille, koska se ei ole poliisin tehtävä. Kaikkia asiakkaita kohdellaan tasavertaisesti.

”Emme tarjoa ruokaa passinhakijoille, emmekä muillekaan poliisin asiakkaille.”

Avustusjärjestöjä ei ole kutsuttu paikalle, koska ne ovat löytäneet paikalle itse.

”Me emme ole enää katsoneet tarpeelliseksi pyytää apua, koska he ovat jo tulleet tänne. Avustusjärjestöjen kanssa yhteistyö on sujunut erittäin hyvin, eikä meillä ole mitään moitittavaa sen suhteen. He ovat tehneet tärkeää ja hyvää työtä. ”

SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin järjestöpäällikkö Ari Hakala sanoi Ylelle, että vapaaehtoisten ja poliisin yhteistyö on ollut sujuvaa ja asiallista.

 

Vapaaehtoiset olivat pystyttäneet poliisitalon edustalle teltan avustustyötä varten. Virkkusen mukaan poliisi vaati, että teltan pystyttämiseen pitäisi olla lupa rakennusvirastosta.

”Me emme ole määränneet hakemaan lupaa”, Hakola sanoo.

Hakolan mukaan poliisimies oli kertonut, ettei teltalle varmastikaan mitään estettä ole, mutta koska kyse on kaupungin maa-alueesta, olisi hyvä olla yhteydessä Helsingin kaupungin edustajaan, ja luovuttanut pyynnöstä yhteystiedot.

”Niin toimittiin, ja lupa myönnettiin. Asia meni siltäkin osin ihan ok.”

 

Vapaaehtoisen kertomus Pasilan poliisitalolta on luettavissa kokonaan täältä.