Venäläislehti paljastaa: Läntisten elintarvikkeiden polttaminen oli mennä läskiksi

Toimittajat odottivat esitystä viisi tuntia, ja lopulta uuniin saatiin jo viime vuonna takavarikoitua ruokaa.

elintarvikkeet
Teksti
Anne Kuorsalo

”Pulkovossa teloitettiin englantilaisessa uunissa saksalaista juustoa Puolasta ja italialaista lihaa Liettuasta”, vinoilee Pietarissa ilmestyvä nettilehti Fontanka torstaina 6. elokuuta aloitetulle kampanjalle tuhota Venäjälle vastoin maan määräämiä tuontikieltoja salakuljetettuja elintarvikkeita.

Fontanka on otsikoinut juttunsa ”Rakletiksi Pulkovon tapaan”. Rakletti on juustofonduen tapainen sveitsiläisherkku.

Tekstissä poltto-operaatiota kuvataan termillä juuston autodafee. Termi tarkoittaa inkvisitiotuomioistuimen päätöksen juhlallista toimeenpanoa.

Polttouunissa Pulkovon lentokentän laidalla voidaan Fontankan mukaan polttaa kerralla vain 20 kiloa elintarvikkeita. Lisäksi 200 kilon tuhoaminen vaatii palaakseen julkaisun mukaan 500 litraa solaariöljyä, joka on ruskohiili- tai turvetervasta saatu paraffinihiilivetyseos.

Alkujaan Venäjän tulli oli kutsunut toimittajia seuraamaan takavarikoitujen elintarvikkeiden tuhoamista mutta perunut sitten tilaisuuden. Fontankan mukaan tullissa todettiin, että epäilyttävän rajalla kiinni otetun kuorman määritteleminen pykälien mukaan salakuljetustavaraksi vie niin pitkään, ettei polttamista ehditä järjestää torstaiksi.