Poliisi korjasi talteen ennätysmäärän rikoshyötyä

Viranomaiset takavarikoivat viime vuonna ennätysmäärän rikoksilla saatua hyötyä. Sisäministeriön mukaan rikoksesta epäillyiltä otettiin haltuun omaisuutta 59 miljoonan euron edestä, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 36 miljoonaa euroa.

Poliisiylitarkastaja Robin Lardotin mukaan vuosittainen vaihtelu selittyy yleensä yksittäisillä isoilla talousrikostutkinnoilla.

”Vaikuttaa siltä, että joka vuosi on joitakin juttuja, joissa on kyse kymmenistä miljoonista. Viime vuonna mukana oli muutama isompi juttu”, Lardot sanoo.

Talousrikosepäilyjä ilmoitettiin poliisille suunnilleen saman verran kuin edellisvuonna. Jutut olivat kuitenkin aiempaa mittavampia, sillä niiden aiheuttama vahinko oli kasvanut 85 miljoonasta yli 128 miljoonaan euroon.

Epäiltyjen talousrikosten tutkintaa on moitittu usein pitkäksi. Viime vuonna poliisi sai päätökseen vähemmän talousrikostutkintoja kuin vuotta aiemmin. Tämä selittyy osin sillä, että WinCapita-tutkinta on yhä kesken ja syö paljon resursseja. Keskimääräinen talousjutun tutkinta-aika on 309 vuorokautta.

Taantuma iski jengeihin

Ministeriön mukaan järjestäytyneitä rikollisryhmiä oli viime vuoden lopussa 88, mikä on neljä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Lardot kertoo, että ryhmien lukumäärä on ollut monta vuotta loivassa laskussa. Sen sijaan niiden koko ja jäsenmäärä on ollut kasvamaan päin.

Viime vuonna kuitenkin myös ryhmiin kuuluvien henkilöiden lukumäärä laski hieman. Jengeissä oli vuoden lopussa noin 1200 jäsentä.

”Nyt näyttää siltä, että tilanne on vakiintunut ainakin hetkeksi. Toivottavasti näin jatkuu”, Lardot sanoo.

Poliisin mukaan järjestäytyneen rikollisuuden päätoimiala on edelleen huumausainerikollisuus, vaikka myös siirtymistä talousrikollisuuteen tapahtuu. Niin sanottuja EU-kriteerit täyttäviä rikollisryhmiä oli Suomessa 36. Niiltä edellytetään esimerkiksi sitä, että ne ovat toimineet yhdessä kauan.

Teksti Janne Huuskonen / STT

Lue myös juttu Itärajan katoavat kännykät (SK 50/2005).