Poliisi kaipaa lisää nörttejä

poliisit
Teksti
Karri Kokko
pollisn johtokeskus

Poliisi haluaa lisää verkkorikoksiin erikoistuneita tutkijoita. Sisäministeriön poliisijohtajan Jorma Toivasen mukaan osaajia poliisilla on, taidot ovat vain liian harvojen hyppysissä. Lisäksi vaivaa resurssipula.
Poliisin johtokeskus Helsingin Pasilassa.

”Poliiseja täytyy siihen vain jostain kaivaa. Tietoverkkorikollisuus on sellainen uhka, ettei sen kanssa voi elää, jos sitä ei pystytä ehkäisemään”, Toivanen sanoo.

Myös Viestintäviraston osastopäällikön Erka Koivusen mielestä erikoistuneita poliiseja on liian vähän.

”Ne, joilla osaamista on, ajavat itsensä loppuun”, Koivunen sanoo.

Koivusen mukaan poliisien vähyys on huomattu myös Viestintävirastossa. Koivusen johtama Cert.fi-yksikkö seuraa ammattimaista verkkorikollisuutta kuten tietomurtoja ja ilmoittaa epäilyttävistä tapauksista poliisille.

”Olemme huomanneet, että nopea puuttuminen tietoturvaloukkaukseen ennaltaehkäisee rikoksia. Nykyisellään poliisilla ei ole kovin kummoisia mahdollisuuksia nopeaan puuttumiseen.”

Sisäministeriön mukaan Suomessa on 32 päätoimista tietotekniikkaan keskittynyttä poliisia. Virkoja on tarkoitus kuitenkin saada lisää, sillä tietoverkkorikollisuus on yksi vuoteen 2011 asti ulottuvan sisäministeriön sisäisen turvallisuuden ohjelman keskeisistä aiheista.

Rosvo väijyy verkossa

Tyypillisimpiä tietoverkkorikoksia ovat verkkohyökkäykset. Lisäksi verkkoa hyödynnetään esimerkiksi ihmiskaupassa, väärennöksissä, kunnianloukkauksissa, piratismissa ja petoksissa. Esimerkiksi WinCapita-vyyhdissä tietoverkko oli keskeisessä asemassa.

Sekä Koivunen että Toivanen ennustavat, että tietoverkkorikokset ovat vastakin nouseva ala.

”Minun mielestäni tulevaisuudessa on todennäköisempää, että varas tulee bittiavaruudesta kuin ovesta tai ikkunasta”, poliisijohtaja Toivanen sanoo.

Ministeriöissä pohditaan parhaillaan konkreettisia toimenpide-ehdotuksia nettirikollisuuden torjumiseksi. Ehdotusten on määrä edetä ministeritason työryhmän pohdittavaksi syksyllä.

Yksi pohdittava ehdotus on nörttipoliisien erikoisyksikkö. Sen tehtävänä olisi valvoa kellon ympäri ja reagoida nopeasti, jos esimerkiksi pankin tai sairaalan tietojärjestelmä on uhattuna. Muun ajan yksikkö valvoisi ja tiedustelisi verkossa.

Toivanen ei halua ottaa kantaa keskeneräisiin suunnitelmiin.

”Nörttejä tarvitaan lisää. Miten se sitten organisoidaan, on lähitulevaisuuden asia. Kun yhteen paikkaan satsaa, on se sitten pois muualta.”

Suomen poliisi 2.0

* Tietoverkkorikoksia koskeva lainsäädäntö tarkastetaan. Selvitetään muun muassa identiteettivarkauden kriminalisoinnin tarpeellisuus ja poliisin oikeudet peitetoimintaan ja valeostoihin verkossa. Aikataulu: 2009-2011.

* Turvataan riittävä määrä tietoverkkorikostutkijoita. Kehitetään netissä toimivan virtuaalisen poliisin mallia. Joissain muissa pohjoismaissa poliisit chattailevät ja irkkaavat avoimesti poliiseina. Aikatalu 2009.

* Laaditaan opas verkkorikollisuuden kohteeksi joutuneille. Uhista, rikoksista ja epäilyistä ilmoittamista helpotetaan. Aikataulu 2009.

Teksti Janne Huuskonen (STT)

Kuva xxx / LK