Pohjanmaa: Somaliaan lähtevästä miinalaivasta tuli julkkis

merirosvot
Teksti
Juho Salminen

Merivoimien miinalaiva Pohjanmaa päätettiin lähettää EU-operaatioon Somalian vesille. Samaan aikaan siitä tulee tv-tähti.

Miinalaiva Pohjanmaa
Yleisö seurasi miinalaiva Pohjanmaan lähtöä Eteläsatamassa Helsingissä huhtikuussa 2009. Kuva Jarno Mela / Lehtikuva.

Pohjanmaa osallistuu Somalian edustalla Adeninlahdella EU:n Atalanta-operaatioon. Sen tärkeimpiä tehtäviä on turvata Maailman elintarvikeohjelman ruokakuljetuksia sodan runtelemaan Somaliaan. Merirosvous alueella on yleistä.

Laivan miehistön kokoaminen on jo alkanut. Se on valmis loppuvuodesta.

Pohjanmaa siirtyy kohti Somaliaa tammikuussa 2011 ja aloittaa toiminnan merirosvojen torjunnassa helmikuun alussa. Sen operaatio kestää kolme kuukautta, huhtikuun loppuun. Merivoimien mukaan Pohjanmaan tehtävät ovat saattoa, suojausta, tiedustelua ja alustarkastuksia.

Pohjanmaan lisäksi Suomesta Somaliaan lähtee kansallinen tukiyksikkö, joka toimii Djiboutissa Afrikan mantereella sekä esikuntatehtävissä olevia upseereita. Kaikkiaan tämän joukon vahvuus on enintään 120 – mukana on ammattisotilaita ja reserviläisiä.

Televisioon

Alkuvuodesta 2011 JIM-kanavalla pääsee seuraamaan miinalaiva Pohjanmaan edesottamuksia, muttei Somaliassa. Tuolloin alkava Taistelulaiva-sarja kertoo Pohjanmaalla tehdystä koulutuspurjehduksesta.

Sarja on jatkumoa viime vuosina yleistyneeseen tapaan kuvata eri viranomaisten työtä. Esiin ovat päässeet ainakin poliisit, palomiehet, sairaankuljetus ja pelastushelikopterit.

Miinalaiva Pohjanmaa
Mittakaava. Pohjanmaa ohittaa Viking Gabriellaa. Kuva Sari Gustafsson / Lehtikuva.

Riskejäkin on

Puolustusvoimien tiedon mukaan merirosvo-operaation riskitaso on ”kohtalainen”. Todennäköisimmät riskit liittyvät liikenteeseen.

Vaaranpaikkoja ovat lähinnä satamat, joissa myös väentungos ja rikollisuus voivat aiheuttaa ongelmia. Esimerkiksi pienveneellä tehtävän terrori-iskun mahdollisuus on olemassa, mutta pieni, Puolustusvoimat arvioi.

Pohjanmaa on pienempi kuin ne laivat, jotka ovat mukana operaatiossa tällä hetkellä. Se on pituudeltaan 78 metriä, leveyttä 11,5 ja syväystä kolme metriä. Sen aseistukseen kuuluu muun muassa kaksi tykkiä, kaksi kanuunaa ja kaksi konekivääriä.

Aiheesta lisää
Merirosvot hyökkäsivät vahingossa EU-joukkojen sotalaivaa vastaan Somaliassa (Suomenkuvalehti.fi 18.3.2010)