Perussuomalaisten uusi puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ei ole feministi

feminismi
Teksti
Katri Merikallio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Valintanne takana oli toive saada perussuomalaisten kannattajiksi lisää naisia. Miten tähän pyritte?

“Meillä on naisia päättävissä paikoissa puolueen sisällä, ja he tuovat esiin niitä asioita, jotka naisäänestäjiä yleensä kiinnostavat. Esilläolollani pyrin vaikuttamaan tähän.”

Helsingin Sanomien haastattelussa (30.6.) sanoitte, ettette ole feministi vaan enemmänkin sovinisti. Sivistyssanakirjan mukaan sovinismi tarkoittaa miehistä ylemmyydentuntoisuutta sekä syrjivää ja alistavaa asennetta naisiin. Haluatteko siis edistää Suomessa sovinismia?

“En missään nimessä. Alkuperäinen sana sovinismi tarkoittaa kai isänmaallisuutta jossain Ranskassa vuonna miekka ja kilpi. Olen sitä mieltä, että nainen ja mies ovat tasavertaisia ja kummallakin on omat vahvuutensa.”

Sanakirjan mukaan sovinismilla voidaan tarkoittaa myös kansalliskiihkoa tai yltiöisänmaallisuutta. Tarkoititteko siis pikemminkin sitä?

“No en kyllä tarkoita yltiöisänmaallisuuttakaan. Jos minua väitetään feministiksi tai telaketjufeministiksi, mennään ääripäähän toisella puolella.”

Feminismin alkuperäinen tavoite on, että naisella ja miehellä tulee olla yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet yhteiskunnassa. Oletteko te tätä vastaan?

“En, mutta feminismin käsite on nykyään sellainen että tasa-arvosta otetaan naisille vain ne hyvät puolet. Minun mielestäni nainen ja mies ovat erilaisia ja kummatkin ovat yhtä vahvoja ja arvokkaita. Miksi asioita pitää lähteä tasapäistämään?”

Millä tavalla naiset saavat vain hyvät puolet tasa-arvosta?

“Esimerkiksi kun puhutaan lasten oikeuksista, naiset ovat aina vahvoilla. Isät jäävät usein jalkoihin avioerossa sukupuolen takia. Se on väärin.”

Pitäisikö siis tasa-arvossa tulla siis jo taaksepäin?

“Ei. Kahden sukupuolen välinen elo, harmonia on se mitä tavoitellaan. Ketään ei saa syrjiä, ei miehiä eikä naisia.”

Haastattelussa määrittelitte myös, että olette mustavalkoinen ihminen. Mitä tarkoitatte?

“Olen vähän halki-poikki-pinoon-ihminen. Asiat ovat yleensä yksinkertaisia, ja olen yleensä joko puolesta tai vastaan. Politiikassa olevilla täytyy olla mielipide asioista.”

Kannatatteko te esimerkiksi monikulttuurista yhteiskuntaa?

“Suomalaisten täytyy pitää kiinni ylpeästi omasta kulttuuristaan. Asuin esimerkiksi Libanonissa ja siellä ihmiset ovat ylpeitä kulttuuristaan. “

Eli puolesta vai vastaan?

“Jos pitää välttämättä valita niin olen vastaan.”

Kansanedustaja Jussi Halla-aho tuki valintaanne. Oletteko te ulkomaalaisasioissa samanmielisiä?

“Tietyissä asioissa olemme samaa mieltä, mutta emme kaikissa.”

Kuva Lehtikuva.