Perussuomalaiset odottavat Soinin ilmoitusta ja riitelevät puoluesihteeristä

Perussuomalaiset
Teksti
Heikki Vento

Perussuomalaisten odotus päättyy lauantaina Joensuussa, kun puheenjohtaja Timo Soini paljastaa, lähteekö hän ehdokkaaksi Euroopan parlamenttivaaleihin. Soinin ilmoituksen jälkeen puoluekokouksen kiinnostavin asia on puoluesihteerin valinta.

Soini on pihdannut päätöstään kuukausia. Viime viikolla Soini kertoi, että kentältä tulleen viestitulvan sanoma on selvä, Soinin pitäisi jäädä kotimaan politiikkaan.

Puoluekokous valitsee Soinin puheenjohtajaksi. Mikäli Soini aikoo lähteä Euroopan parlamenttiin, kokouksen muiden henkilövalintojen merkitys kasvaa.

Perussuomalaiset ovat kiistelleet vilkkaasti uudesta puoluesihteeristä. Nykyinen puoluesihteeri Ossi Sandvik ei ole ehdolla.

Puoluesihteeriksi pyrkijöitä on kymmenen. Tehtävä kiinnostaa, koska puolueen kassa on turvoksissa puoluetukea, ja kannatusmittauksissa perussuomalaiset on menestynyt hyvin.

Vaalin kolme kärkiehdokasta ovat järjestösihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, järjestösihteeri Joukamo Kortesalmi ja kansanedustaja Jari Lindström.

Puoluesihteerivaalissa Soini ja puolueen säätiön puheenjohtaja Raimo Vistbacka saattavat ajautua eri leireihin. Soinin, joka ei ole paljastanut suosikkiaan, on arveltu toivovan Slunga-Poutsalon tai Lindströmin voittoa. Vistbacka puolestaan tukee Kortesalmea.

Kilpailu on mennyt niin kireäksi, että poliisiakin on harkittu selvitysmieheksi. Kortesalmen vastustajat syyttävät Kortesalmea siitä, että tämä olisi luvatta käyttänyt puolueen jäsenrekisteriä vaalityössään.

Perussuomalaiset valitsee puolueelle kolme varapuheenjohtajaa. Ensimmäisestä varapuheenjohtajasta tulee vt. puoluejohtaja, jos Soini lähtee Euroopan parlamenttiin.

Kansanedustajat Hanna Mäntylä ja Juho Eerola haluavat jatkaa varapuheenjohtajina. Heidän vakavin uhkaajansa on kansanedustaja Jussi Niinistö. Niinistö on ehdolla ainoastaan ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi eli mahdolliseksi sijaishallitsijaksi.

Mäntylälle sopii mikä tahansa tehtävä Soinin kupeessa. Eerola puolestaan pyrkii vain toiseksi tai kolmanneksi varapuheenjohtajaksi.

Kärkikolmikon lisäksi puheenjohtajistoon yrittää viisi muuta kansanedustajaa, Ari Jalonen, Osmo Kokko, Lea Mäkipää, Kaj Turunen ja Juha Väätäinen.

Henkilövaalien tuloksiin saattaa vaikuttaa kokouspaikka, koska puolueen jokaisella jäsenellä on äänioikeus puoluekokouksessa. Tämä voi suosia Kokkoa, joka on valittu kansanedustajaksi Pohjois-Karjalasta.

Puolueen johtopaikat ovat tärkeitä, jos perussuomalaiset menee 2015 vaalien jälkeen muodostettavaan hallitukseen. Hallitusneuvottelijat ja mahdolliset ministerit poimitaan usein puoluejohdosta.