Pelastusarmeija huolissaan Joulupata-keräyksestä: Apua pitäisi antaa jopa 10­000 köyhälle perheelle

Avunhakijoita on ollut koronavuonna todella paljon ja useat avustuspisteet ovat ruuhkautuneet, kertoo Pelastusarmeijan viestintäpäällikkö Eija Kornilow.

Eija Kornilow
Teksti
Mikko Niemelä

Pelastusarmeijan Joulupata-keräys on tuttu näky kaupunkikuvassa joulun alla. Vuosittain ihmiset lahjoittavat köyhille perheille noin miljoona euroa, joilla he voivat ostaa lapsille lahjoja ja perheelle jouluruokaa. Apua saa 8 000–10 000 perhettä.

Korona-aika voi kuitenkin rajoittaa keräystuottoja, sillä ihmiset liikkuvat vähemmän julkisissa paikoissa ja viranomaiset suosittelevat kontaktien vähentämistä.

”Totta kai hiukan olemme huolissamme, miten lopulta Joulupadan katukeräys voidaan toteuttaa. Ja miten väki liikkuu ylipäätään ulkona tai kauppakeskuksissa”, sanoo Pelastusarmeijan viestintäpäällikkö Eija Kornilow.

Myös suositus käteisen rahan käytön välttämisestä voi vaikuttaa keräyksen loppusummaan. Siksi Pelastusarmeija toivoo, että lahjoittajat muistaisivat vähävaraisia perheitä internetin kautta tai suoraan Pelastusarmeijan pankkitilille.

 

Ulkokeräys pyritään järjestämään niin laajana kuin mahdollista. Patavahtien saamisessa on ollut jonkin verran ongelmia.

”Se on tietysti ymmärrettävää varsinkin vanhempien patavahtien osalta ja kun kaikki eivät voi käyttää maskia, jota edellytämme vahdeilta. Voi olla, että ihan suunnitellussa laajuudessa keräystä ei juuri tämän takia voida järjestää.”

Miten korona on näkynyt muuten toiminnassanne?

”Kyllä koronatilanne näkyy. Avunhakijoita on ollut todella paljon tänä vuonna ja useat avustuspisteemme ovat ruuhkautuneet. Ihmiset hakevat apua ihan päivittäiseen arkeen kuten ruokaan ja muihin perustarvikkeisiin.”

Mikä merkitys joulupatakeräyksellä on vähävaraisille perheille?

”Se on todella merkittävä. Vähistä varoista on vaikea saada joulua järjestetyksi, ja joulu on kuitenkin kaikille meille tärkeä aika. Korona-aikana tämä on vielä erityisen merkittävää, kun ihmisten elämä on kaikin tavoin hankalampaa ja monen mieliala on allapäin.”

Pelastusarmeijan antamaa apua saa vuosittain eri tilanteisiin yli 100 000 kotitaloutta.

”Ihmisten tarpeet ovat olemassa joulun jälkeenkin.”

Joulupata.fi –sivustolla kerrotaan eri sähköisistä lahjoitusmuodoista. Joulupatakampanja alkaa maanantaina 14. joulukuuta 2020. Patavahdiksi voi ilmoittautua osoitteessa Pelastusarmeijan verkkosivuilla.