Patria rypee vastoinkäymisissä - yhtiö pelkää peruutuksia

Patria jatkaa Jämsässä Airbusin A400M-kuljetuskoneen osavalmistusta, vaikka kone on vuosia myöhässä. Kuva Jens Meyer / AP / Lehtikuva.
Suomen valtion aseyhtiö Patria on viime vuosina elänyt raskaita aikoja.
Yhtiön leipähammas, panssaroitujen pyöräajoneuvojen valmistus, on kärsinyt pahoja takaiskuja. Ruotsalainen tuomioistuin perui sovitut kaupat hankintaprosessin virheiden vuoksi. Sloveniassa ja Kroatiassa tutkitaan Patrian epäiltyjä lahjuksia.
Ne ja molempien maiden taloudelliset vaikeudet ovat johtaneet hankintasopimusten neuvottelemiseen uudelleen. Patriassa pelätään isoja peruutuksia.
Egyptin tykkikaupat johtivat jo syytteisiin. Useiden johtajien lisäksi syyte tuli myös tykit valmistaneelle Patrian tytäryhtiölle.
Patria jatkaa Jämsän Hallissa osavalmistusta Airbusin siviilikoneisiin ja uuteen A400M-kuljetuskoneeseen.
Kuljetuskone on vuosia myöhässä, ja toisen yhteistyökohteen, ison A380-matkustajakoneen, tuotanto takkuaa. Airbusin uusimpaan matkustajakoneprojektiin, A350-matkustajakoneeseen, Patria ei päässyt mukaan.
Yhtiö on laajentunut myös siviiliin lentokoulutukseen, se kilpailee yksityisten yrittäjien kanssa. Yksi Patrian koulukoneista syöksyi toissa vuonna Saimaaseen ja kaikki kolme koneessa ollutta menehtyivät.
Tutkintalautakunta arvosteli jyrkästi Patrian lentokoulutustoiminnan järjestelyjä.
Kuin pisteenä surkean iin päälle Patrian ainutlaatuinen oma projekti, kahden vaurioituneen Hornet-hävittäjän yhdistäminen yhdeksi toimivaksi koneeksi, päätyi viime talvena koelennolla tuhannen säläksi juupajokelaiseen metsikköön. Lentäjät onneksi pelastuivat.
Koko hanke maksoi 15 miljoonaa euroa. Tappioiden jaosta ilmavoimien ja Patrian kesken päätetään vasta, kun tutkintalautakunnan työ on valmistunut.
Yhtiöllä ei kuitenkaan ole hädän päivää. Sen suhde Suomen puolustusvoimiin on niin symbioottinen, ettei mikään vastoinkäyminen uhkaa Patrian olemassaoloa. Etenkin ilmavoimien toiminta vaarantuisi hyvin nopeasti ilman Patriaa, joka nykyisin hoitaa jopa osan ilmavoimien lentäjäkoulutuksesta.
Ongelmalliset eurooppalaiset suurprojektit ovat koetelleet myös Patriaa. Toissa vuonna kannattavuutta heikensivät niistä tehdyt 21 miljoonan euron arvonalennukset. Viime vuonna alaskirjauksia tehtiin enää kuusi miljoonaa, minkä vuoksi 1,3 miljardin euron liikevaihtoa pyörittäneen yrityksen liikevoitto yli tuplaantui 20 miljoonaan euroon.