Pankkifuusio

Kronikka: Työttömät ja korot eivät juuri haitanneet poliitikkoja, kirjoitti Olli Ainola.

Yhdistymisen suurstrateginen tausta on yksinkertainen. KOP:n ja SYP:n näköpiirissä oli tulevaisuus, jossa ne olisivat joutuneet saneeraamaan ankarasti konttoriverkostoaan ja samalla kilpailemaan verisesti keskenään. Siksi päätettiin raivata toinen uhkakuvista, keskinäinen kilpailu. Fuusio tavallaan siis palauttaa pankkien korkosopimuksen ainakin yritysrahoituksessa.

Se on kuitenkin liian julkeaa sanottavaksi ääneen. Onneksi on hyvä veruke lähellä. Virallisen selityksen mukaan kahden ruotsalaisen liikepankin haarakonttorit uhkasivat KOP:n ja SYP:n asemia.

 

ensi hämmästyksestä toivuttuaan useimmat poliitikot ovat nielaisseet fuusion mukisematta. Sdp ei suinkaan sure uusia työttömiä, vaan auttaa järjestelyä aktiivisesti, sillä jäljellä olevat punapääomat ovat kiinni pankin osakkeissa. Pankin hallintoneuvostossa istuu puolueen hallintopäällikkö.

Pienyrittäjyydestä vuosikymmenet pauhannut keskusta siunaa järjestelyt hallituksen johtavana puolueena, vaikka moni sen velkaisessa jäsenkunnassa maksaa järjestelyt kovenevina korkoina. Kilpailupolitiikasta aiemmin niin hanakasti huolta kantanut kokoomus ummistaa silmänsä. Kassakriisin partaalla hoippuvan puolueen ei ole viisasta arvostella rahoittajiaan.

Suurista puolueista vain vasemmistoliitto haraa vastaan. Skp:n ja Skdl:n raunioille perustettu liike sanoo pitävänsä hanketta markkinatalouden vastaisena.

Olli Ainola