Pamfletti: Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää kulutuksen sääntelyllä

ilmastonmuutos
Teksti
Karri Kokko

Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää kulutuksen sääntelyllä, arvioivat Roope Mokka ja Aleksi Neuvonen toimittamassaan tuoreessa pamfletissa Olimme kuluttajia.

Tammen uudelleen elvytetyssä Huutomerkki-sarjassa ilmestynyt pamfletti sisältää neljä tulevaisuudenskenaariota, joiden mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää kuluttamisen sääntelyä.

”Aineellisesta maailmasta puhuminen, välineiden mahdollistamat erilaiset elämäntavat ja aina uusien esineiden hankkiminen on merkittävä osa arkeamme, sitä miten ymmärrämme itsemme ja järjestämme päivittäisen elämämme”, kirjoittajat toteavat.

Kirjassa tarkastellaan sitä, kuinka ”tästä nautinnosta kasvanut kuluttamisen instituutio syntyi yhden sukupolven aikana ja kuinka se nyt uhkaa tuhota kykymme nauttia mistään”.

”Sukupolvellemme on selvää, että näin ei voi jatkua. Kuluttaminen muuttuu vielä perinpohjaisesti. Alamme vähitellen ymmärtää, kuinka syvästi olemme kuluttajia. Siksi tämä kirja kertoo tulevaisuudestamme: ihmisyyden muutoksesta seuraavan viidentoista vuoden aikana.”

Muutoksen toteuttamiseksi tarvitaan sääntelyä.

”Kyse on ajattelutavan muutoksesta. Aikaisemmin sanottiin, että syypäitä ilmastonmuutokseen ovat tavaroiden tuottajat. Nyt ihmiset pitää saada tajuamaan, että myös kuluttamisella on ympäristövaikutuksia”, Aleksi Neuvonen sanoo.

Neuvosen mielestä sääntely on poliittisesti mahdollista.

”Mutta kyse ei ole vain kielloista ja rajoituksista, vaan siitä että ihmiset ymmärtävät oman osallisuutensa tässä prosessissa. Että kyse on oman elämänlaadun parantamisesta.”

Entä, mitä Neuvonen on itse valmis tekemään kulutustottumustensai muuttamiseksi tai elämänlaatusnsa parantamiseksi?

”Muutos on helppoa, kun ymmärtää, ettei onni synny entisillä lääkkeillä. On siirryttävä tuotteiden kuluttamisesta palveluiden kuluttamiseen. Jälkimmäinen tuottaa pidempiaikaista iloa ja siitä on myös oikeasti hyötyä.”