Päivän MM-kuvat: USA:n valmentaja Leijonien kyykyttämisestä: Suomi pelasi tänään väärää joukkuetta vastaan

Helppoa kuin heinänteko. Tällä kertaa oli Bobby Ryanin vuoro sipaista kiekko ohi taas kerran monihaparoineen maalivahti Kari Lehtosen. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Sunnuntain pelissä USA murskasi Suomen fantastisen esityksen jälkeen 5-0. Ottelun jälkeen Hartwall Areenalla oli kaksi valmentajaa, jotka olivat kerrankin täysin samaa mieltä yhdestä jääkiekkopelistä.

Suomen Kuvalehden haastattelussa USA:n valmentaja Scott Gordon oli häkeltyneen ylpeä omiensa esityksestä.

“Me olemme puhuneet siitä, kuinka lähellä NHL:ää suomalaisten pelityyli on. He pelaavat kovaa, vievät taklaukset loppuun asti eivätkä koskaan väistele. Tässä pelissä ei kuitenkaan ollut kyse Suomen huonoudesta, vaan me pelasimme täydellisen jääkiekko-ottelun. Suomi pelasi tänään väärää joukkuetta vastaan”, Gordon sanoi.

Hänen mukaansa joukkueen esitys oli jopa parempi kuin Kanadaa vastaan, jonka amerikkalaiset voittivat 5-4. Tämän jälkeen USA:lla oli muutama heikko peli Slovakiaa ja Kazakstania vastaan, mutta ne olivat vain notkahduksia.

“Keskityimme todella huolellisesti siihen, kuinka saamme pelimme samalle tasolle kuin Kanada-ottelussa.”

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen toisteli pelin jälkeen samoja asioita kuin Kanada-ottelun jälkeen.

“Valmistumisemme ei ollut tarpeeksi huolellista. Kukaan ei yltänyt omalle tasolleen. Jokaisella pelaajalla on parannettavaa paljon”, Jalonen selitti grillausta.

Turha koittaa USA voittaa. Max Pacioretty pyörittelee Lasse Kukkosta ja maalivahti Kari Lehtosta. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Jukka Jalosella riittää pohdittavaa. Jos ja kun Suomi voittaa maanantaina Kazakstanin, välierissä tulee vastaan torstaina – USA.

Missä vaiheessa Jalonen aikoo kertoa mikä hänen omissa tekemisissään tai kisavalinnoissaan on mahdollisesti mennyt jorpakkoon? Miksei Suomi taaskaan ollut fyysisesti eikä henkisesti valmis? Nyt näyttää siltä, että Jalosella ei ole minkäänlaista otetta joukkueeseen.

Yksi Jalosen suurista pulmista on, että Suomella on jälleen maalivahtiongelma. Etukäteen puhuttiin, että Suomen maalilla torjuu näiden kisojen kaksi parasta maalivahtia. Nyt tiedetään, että ainakaan toisen kohdalla asia ei pidä paikkaansa.

Popcornia ja limua nauttinut juniorikatsojakin ymmärsi mistä oli kyse, kun Kari Lehtonen loukkaantumisen jälkeen köpötteli kolmannen erän puolivälissä suoraan pukuhuoneeseen ja kentälle tullut Petri Vehanen sai raikuvat suosionosoitukset. Elekieli kertoi, että Lehtonen oli helpottunut tilanteesta.

Ratkaisevilla hetkillä maalivahdit ovat pettäneet aikaisemminkin Suomelle tärkeissä otteluissa (kts. videot). Kuten Miikka Kiprusoff Vancouverin talviolympialaisissa 2010, Antero Niittymäki olympialaisissa 2006, Kiprusoff 2004 maailmancupissa ja saman vuoden MM-kisoissa Antero Niittymäki.

Siitäs sait! USA:n maalivahti Jimmy Howard näyttää mailallaan Jarkko Immoselle, että anti olla viimeinen kerta kun tulet tähän tontille. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Suomen kiusaaminen on tuttu juttu valmentaja Scott Gordonille. Hän oli maalivahtina mukana USA:n joukkueessa, joka vuonna 1991 Suomen kotikisoissa tiputti isäntäjoukkueen jatkosta 2-1 voitollaan. NHL:ssä Gordon pelasi Quebec Nordiquesin joukkueessa 1990-luvulla.

Valmentajan hommissa NHL:ssä Gordonin menestys ei ole kunnioitusta herättävä. Hän nousi divisioonista NHL-valmentajaksi vuonna 2008 New York Islandersin luotsiksi. Kahden vaisun kauden jälkeen potkut osuivat persuuksiin ja Gordon lähti tavaroineen Toronto Maple Leafsin kakkosvalmentajaksi.

Kansainvälisissä kiekkoympyröissä Gordon on kurvaillut taitavammin. Hän oli USA:n kakkosvalmentaja vuoden 2009 MM-kisoissa Sveitsissä, jossa Yhdysvallat sijoittui neljänneksi. Vancouverin olympialaisissa vuotta myöhemmin USA voitti hänen apuvalmennuksessaan hopeaa. Musta tahra tuli puseroon viime vuonna Slovakian MM-kisoissa, kun Gordon oli noussut päävalmentajaksi ja maa sijoittui kahdeksanneksi.

Helsingin ja Tukholman kisoihin Gordon on valinnut väkivahvan joukkueen. USA:n kokoonpanon kaikki pelaajat Lahden Pelicansia edustavaa Ryan Laschia lukuunottamatta pelaavat maailman kovimmassa ammattilaisliigassa NHL:ssä.

Jo toisen kerran näissä kisoissa oli siis kyse tilanteesta Suomi vastaan NHL. Voitot NHL:lle 2-0.