Päivän kuvat: Suomen joukkueella edessään maalivahtiongelma - näin tyrittiin aiemmissa kisoissa

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kuva Lehtikuva
Petri Vehanen haparoi ottelussa Venäjää vastaan ja vaihdettiin kentältä jo ottelun avauserässä. Kuvat Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Suomi eteni jääkiekon MM-kisoissa Slovakiassa puolivälieriin ja saa torstaina vastaansa Norjan, joka on kaikkien hämmästykseksi yltänyt kahdeksan parhaan maan joukkoon.

Helppoa iltaa on turha odottaa, sillä Suomella on jälleen kerran maalivahtiongelma.

Ennen kisoja puhuttiin suomalaisten positiivisesta maalivahtiongelmasta: kuka maailman huippuihin kuuluvista vahdeistamme valittaisiin joukkueeseen. Ongelmia tulikin, mutta toista kautta.

Kakkosvahti Teemu Lassila teki ykkösvahti Petri Vehaselle tilaa toisen erän viimeisellä minuutilla, kun Saksa oli siirtynyt 4-3-johtoon.

Ykkösvahti Vehanen taas vaihdettiin kakkosvahti Lassilaan Venäjä-pelin alkuminuuteilla 0-2 tappioasemassa.

Maalivahti on pettänyt aikaisemminkin Suomelle elintärkeissä otteluissa.

Vancouverin talviolympialaisissa 2010 Miikka Kiprusoff sekoili välierissä USA:ta vastaan ja päästi kymmenen ensimmäisen minuutin aikana neljä maalia. Suomi hävisi 6-1 ja amerikkalaiset menivät loppuotteluun leikitellen.

Vuonna 2006 Torinon olympialaisten loppuottelussa Antero Niittymäki päästi helponlaisesti taakseen Ruotsin ensimmäisen laukauksen kolmannessa erässä. Kyseessä oli voittomaali ja Ruotsi vei olympiakultaa.

Vuoden 2004 maailmancupissa Suomi ylsi sensaatiomaisesti loppuotteluun Kanadaa vastaan. Ratkaisuhetkellä laiskasti liikkunut Kiprusoff seurasi sivusta, kun Scott Niedermayer teki Kanadan voittomaalin.

Tšekin MM-kisoissa 2004 epäonnistui luottovahti Mika Noronen. “Ai-jai, Noroselle todella paha munaus”, tuskaili selostaja Antero Mertaranta. Suomi menetti 2-0 johtonsa ja hävisi Kanadalle jatkoajalla. Suomi jäi sijalle kuusi.

Yksi poikkeus murheellisessa historiassa on. Jarmo Myllys torjui Suomelle MM-kultaa vuonna 1995. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä oli huonotasoisin MM-turnaus miesmuistiin: kisoissa ei ollut mukana yhtään NHL-pelaajaa.

Mikael Granlund
Vasta 19-vuotias Mikael Granlund on ollut Suomen joukkueen kantavia voimia Slovakian MM-kisoissa.

Slovakiassa Suomi on päässyt näinkin pitkälle vain kenttäpelaajien onnistumisten kautta. Menestystä on tullut poikkeuksellisella tavalla. Suomalaiset ovat onnistuneet nousemaan mm. tuurimaaleilla pahasta sillasta tasoihin ja jatkoaikavoittoihin jo kolmessa ottelussa.

Suomalaiset ovat kunnostautuneet erityisesti rangaistuslaukauksissa.

Surkuhupaisaa on kuitenkin se, että joukkueen parhaimmistoon kuuluu 19-vuotias MM-kisojen ensikertalainen Mikael Granlund.

Ossi Vaananen
Ossi Väänänen oli Suomen luottopuolustaja ottelussa Saksaa vastaan 6.5.2011. Suomi onnistui kaatamaan Saksan vasta jatkoajalla.

Jypin Jyrki Välivaaraa ja Jokerien Ossi Väänästä lukuunottamatta Suomen puolustus on ulkomailla pelaavien ammattilaisten käsissä. Ykköspakiksi nousseen Väänäsen johdolla Suomi on pystynyt kahdeksalla puolustajalla torjumaan vastustajien vasta- ja ylivoimahyökkäyksiä.

Jukka Jalonen
Valmentajat Jukka Jalonen (vas), Pasi Nurminen ja Petri Matikainen jakavat ohjeita NHL-vahvistuksille Anssi Salmelalle, Tuomo Ruudulle ja Mikko Koivulle tappio-ottelussa Tšekkiä vastaan 4.5.2011.

Turnauksen loppua ajatellen tilastot puhuvat Suomea vastaan. Jukka Jalosen päävalmentajakaudella Suomi on hävinnyt molemmat MM-kisojen puolivälieräottelunsa: vuonna 2009 USA:lle ja 2010 Tšekille.

Juttu julkaistu 10.5. klo 19.15, muokattu 10.5. klo 19.50.