Päivän MM-kuvat: aavikko kutsuu uraanimaan maalikuningasta Kazakstaniin

Italia
Teksti
Pekka Anttila
Slovakian Dominik Granak (jäässä) oli mukana kampittamassa Kazakstania kohti B-sarjaa. Maalivahti Jan Lacoa ei tilanne hätkähdytä. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Miksi Kazakstanin päävalmentaja Andrei Shayanov hymyilee lämpimästi, vaikka tappioita tulee liukuhihnalta?

“Tämä on vain peliä. Meidän täytyy yrittää eikä itkeä”, Shayanov vastaa.

Maailman suurimpiin uraanintuottajiin kuuluvalla Kazakstanilla on energia loppumassa. Ensimmäistä voittoaan ja pakkopisteitä jääkiekon MM-kisoissa jahdannut Kazakstan sinnitteli pitkään Slovakiaa vastaan, mutta tehot sammuivat kesken. Lopulta tulostaululla hehkuivat 4-2 voittonumerot Slovakialle.

Neljän tappion jälkeen aavikkojen hallitsemalla maalla on autiot ajat edessään. Sekä Helsingin että Tukholman lohkojen viimeiset joukkueet putoavat suoraan sarjaporrasta alemmas. Kazakstanilla on jäljellä vielä kolme kamppailua, mutta vastaan tulevat USA, Kanada ja Suomi.

Slovakian Miroslav Satan (vas) yritti turhaan pysäyttää Kazakstanin maalikuningas Vadim Krasnoslobodtsevia (oik) keskiviikkona Helsingissä. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Kazakstanin selviytymiskamppailua A-sarjassa on vaikeuttanut merkittävästi maan supertähden Nikolai Antropovin puuttuminen. Winnipeg Jetsissä NHL:ssä Antti Miettisen seuratoverina pelaava Antropov kärsii loukkaantumisesta ja jätti Shayanovin mukaan lääkärien neuvosta kisat väliin.

“Nik olisi ollut meille poikkeuksellisen tärkeä pelaaja varsinkin kun taistelemme putoamista vastaan. Hän oli sentään Toronto Maple Leafsin ensimmäisen kierroksen varaus aikanaan ja pelannut NHL:ssä yli kymmenen vuotta. Ainokaisemme”, Shayanov harmitteli.

Nyt joukkueen tähden viittaa kantaa saman Oskemenin kaupungin poika, Venäjän KHL-liigan Barys Astanan joukkueessa pelaava 29-vuotias Vadim Krasnoslobodtsev.

Ennen keskiviikon otteluita Krasnoslobodtsev oli MM-kisojen pistepörssin maalintekijälistan jaetulla ensimmäisellä sijalla. Takanaan muun muassa Suomen Valtteri Filppula ja Jarkko Immonen.

Lippujen hinnoilla saattaa olla vaikutusta, mutta tähän mennessä sympaattisen Kazakstanin peleissä (19.115) on ollut enemmän katsojia kuin Kanadalla (16.657).

Italia Norja
Turpiin vaan ja onnea! Norjan Tommy Kristiansen antaa kintaasta Italian Thomas Larkinille. Kuva Claudio Bresciani / AP Photo.

Arrivederci? Tukholmassa Norja oli toipunut nopeasti jatkoaikatappiostaan Tsekkiä vastaan. Italia kaatui 6-2 ja jäi keikkumaan sarjan häntäpäähän.

Vain neljä joukkuetta Ruotsin ja Suomen lohkoista etenee jatkopeleihin. Tällä hetkellä Tukholmasta olisivat menossa jatkoon Ruotsi, Venäjä, Tsekki ja Latvia.

Norjan ja Italian jännityspilleriä seurasi 1.350 katsojaa Globenin 14.000 hengen hallissa. Syynä ei todennäköisesti ollut kalliit lipunhinnat.