Päivän kuvat: Turussa valmistuu uusi jättiristeilijä - ja viimeinen?

STX-konserni
Teksti
SK:n toimitus

Muistatko Oasis of the Seas -risteilijän? Se valmistui Turun telakalla lokakuussa 2009 ja oli iso uutinen. Vuotta myöhemmin – lokakuun lopussa 2010 – samalta telakalta maailmalle lähtee sisaralus, Allure of the Seas.

Allure of the seas
Allure of the Seas on maailman suurimpia risteilyaluksia. Siinä on 16 matkustajakantta ja lähes 3000 hyttiä.

STX Finlandin telakalla Turussa riittää vielä kiirettä. Noin 1500 työntekijää viimeistelee loistoristeilijää luovutuskuntoon. Allure of the Seas on kuitenkin Turun telakan viimeinen tilaus, ainakin tällä haavaa näyttää siltä. Se taas vaikuttaa moneen työntekijään ja Turun alueen työttömyyteen. Risteilyaluksen rakentaminen on työllistänyt kaikkiaan noin 15 000 ihmistä.

Allure of the Seas
Kuvataiteilija Mikko Karvinen (vas.) yrittää kallistaa mustekalapatsasta. Viljo Riekko, Robert Karjalainen ja Kai Sajaniemi kiinnittävät lonkeroa.

Allure on työllistänyt myös kuvataiteilija Mikko Karvisen, jonka työnäyte laivalla on mustekalapatsas. Se kuuluu allaskannen suihkulähteeseen. Patsas on sen kokoinen, että se piti veistää osissa ja siirtää nosturilla laivaan.

Allure of the Seas
Vaikka uutta laivatilausta ei vielä ole, STX Finlandin toimitusjohtaja Juha Heikinheimo ei pelkää suomalaisen telakkateollisuuden puolesta.
Allure of the Seas
Allure of the Seas on 361 metriä pitkä. Siinä on yli 6000 matkustajapaikkaa sekä muun muassa jäähalli, juoksurata ja surffausmahdollisuus.

Aiheesta lisää
Suomen telakkateollisuus pahassa pulassa – viimeinen laiva valmistuu syksyllä (Suomenkuvalehti.fi 22.8.2010)