Päivän kuvat: Suomi vuokrasi jäänmurtajat öljynporaus-apureiksi - Greenpeace valtasi

arktinen alue
Teksti
Netta Vuorinen
Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

Greenpeace Nordicin aktivistit osoittivat mieltään Shellin öljynporausta vastaan Hietalahden telakalla valtaamalla kaksi jäänmurtajaa Helsingissä perjantaiaamuna.

Suomen valtion omistama Arctia Shipping on vuokrannut Fennica ja Nordica -jäänmurtajansa Shellin tukitehtäviin Beaufortinmerelle ja Tšuktšimerelle. Murtajat on vuokrattu kolmeksi kesäkaudeksi, talvisin ne ovat Suomessa.

Greenpeacen mielestä Suomi tukee Shellin ”vastuutonta uhkapeliä, joka uhkaa arktisen luonnon lisäksi ilmastoa”. Aktivistit vaativat Suomea suojelemaan arktista aluetta, koska Suomi on yksi Arktisen neuvoston kahdeksasta jäsenestä. Arktinen neuvosto on perustettu vuonna 1996. Neuvoston tehtävänä on paitsi tarjota keskustelufoorumi arktisen alueen hallituksille ja ihmisille, myös tutkia arktisen alueen luontoa ja ilmastoa.

”On tosiasia, että öljynporausta Jäämerellä ei voi tehdä turvallisesti. Öljyteollisuudella ei ole uskottavaa suunnitelmaa öljyntorjuntaan, jos Meksikonlahden tapainen öljyonnettomuus tapahtuisi Alaskan merialueilla”sanoo Greenpeace ohjelmajohtaja Tapio Laakso tänään julkaistussa tiedotteessa.

Greenpeace Nordicin aktiivit osoittivat mieltään Helsingissä. Kuva Matti Snellman / Greenpeace.

Shell on kartoittanut Arktista maakaasu- ja öljylöytöjen perässä jo viitisenkymmentä vuotta. Arktiksella tarkoitetaan maapallon pohjoisnapaa ympäröiviä alueita.

Shell tekee koeporauksia Arktiksen alueella yhteensä viidessä eri paikassa. Yhtiö pyrkii yhdeksi Arktiksen ensimmäisistä öljyntuottajista ja investoi siksi voimakkaasti öljynporaukseen alueella. Alueella uskotaan sijaitsevan maailman suurimmat käyttämättömät öljy- ja kaasuvarannot.

Esimerkiksi British Petroleumin arvioi, että arktisella alueella saattaa olla jopa 25-50 prosenttia maailman vielä löytämättömistä öljy- ja kaasuvaroista. Shell taas uskoo, että Arktiksella sijaitsee noin 30 prosenttia vielä löytämättä olevasta maakaasusta ja 13 % öljystä.

Valtionyhtiö Arctia Shippingin Fennica ja Nordica ovat lähdössä tukemaan Shellin öljynporausta Alaskan pohjoispuolelle kesäkausiksi 2012-2014. Kuva Matti Snellman / Greenpeace.