Päivän kuvat: Suomen talven keväiset ilmiöt - tulvia, lumettomuutta ja heikkoja jäitä

Jää
Teksti
Netta Vuorinen
Pitkään jatkuneet vesisateet ovat nostaneet jokien virtaamia Etelä- ja Lounais-Suomessa. Kuvassa vettä tulvinut pelloille Tuusulan Paijalan kylässä keskiviikkona 21. joulukuuta 2011. Kuvat Jussi Nukari / Lehtikuva.


Suomen talvi on ollut poikkeuksellisen lämmin ja sateinen, eikä lumesta ole tietoakaan. Myös jouluksi ennustetaan vesisadetta. Poikkeuksellisen sään aiheuttamat ilmiöt kuulostavat normaalisti kevääseen ja lumien sulamiseen liittyviltä: järvet ja joet tulvivat, kunnolla jäätyneitä järviä löytyy vain Lapista ja heikoista jäistä varoitellaan.

Sateet ovat nimittäin nostattaneet jokien ja järvien vedenkorkeudet monin paikoin tulvalukemiin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Paikoittain tämänhetkiset tulvalukemat ovat jopa suurempia kuin keväisin.

Alkuviikosta uutisoitiin Espoonjoen vesien vallanneen osia Turunväylästä. Nyt tien reunoille Lommilan kohdalle on asetettu tulvavalleja. Varsinais-Suomessa ongelmia ovat aiheuttaneet Kiskonjoki sekä Perniönjoki, josta tulviva vesi uhkaa jo joitakin keskustan kiinteistöjä.

Myös järvien jäätyminen on ollut tähän mennessä vähäistä. Suomen ympäristökeskus on onnistunut eilen mittaamaan jäätä vain Lapissa ja muutamilla havaintopaikoilla Kainuussa sekä Pohjois-Pohjanmaalla. Etelämpänä järvissä on jäätä ohuelti vain paikka paikoin.

Lapissa jäät ovat ennätyksellisen ohuita vuodenaikaan nähden. Pohjoisessa jäänpaksuus on tällä hetkellä alle kahdenkymmenen sentin luokkaa, kun se normaalisti on noin 35-40 senttimetriä.

Vettä on tulvinut pelloille ja tielle Järvenpäässä keskiviikkona 21. joulukuuta.

Lähde Suomen Ympäristökeskus