Päivän kuvat: Nämä koirat pelastivat ihmishenkiä

koirat
Teksti
Juho Salminen
Kuvat Suomen Kennelliitto.

Kuvassa yllä on Nero, keskikokoinen villakoira. Nero on niin kutsuttu sankarikoira. Suomen Kennelliitto palkitsee viisitoista koiraa, jotka ovat toiminnallaan auttaneet pelastastamaan ihmishenkiä.

Nero oli omistajansa kanssa aamulenkillä Vantaalla 6. marraskuuta 2010. Se jähmettyi paikoilleen, alkoi vinkua ja tuijotti koirapuiston suuntaan. Se ei suostunut liikkumaan. Omistaja havaitsi, että koirapuistossa makaa kuusen alla keski-ikäinen nainen.

Neron omistaja puristi naista rystysistä ja huomasi, että tämä on vielä elossa. Naisen ruumiinlämpö oli laskenut 31 asteeseen eli hän pääsi hoitoon viime hetkellä.

Vappuaattona noin kuuden aikaan ilalla labradorinnoutaja Foreman tuli omistajansa luokse Inkoon saaristossa ja haukkui kovasti. Koira juoksi haukkuen edestakaisin omistajan ja rannan väliä. Kun omistaja lähti koiran perässä rantaan, hän huomasi, että Foreman katsoi ulapalle haukkuen. Noin 300 metrin päässä oli uponnut soutuvene, ja kolme miestä huusi apua vedessä.

Foremanin omistaja lähti auttamaan miehiä ja hänen vaimonsa soitti apua. Kaikki veteen joutuneet saatiin pelastettua. Vesi oli noin neliasteista, joten kymmenen minuuttia olisi voinut koitua veneilijöiden kohtaloksi.

Papillon Tyynen (kuvassa) ja monirotuisen Minnin omistaja heräsi koirien levottomuuteen viiden jälkeen aamulla 3. huhtikuuta 2011 Haminassa. Hän rauhoitteli koirat, nukahti uudestaan, mutta koirat herättivät hänet jälleen.

Keittiön ikkunasta näkyi vain sumua. Vessan oven avattuaan omistaja kuitenkin haistoi savun ja meni katsomaan olohuoneen ikkunasta ulos. Naapurin puolella näkyi liekkejä. Omistaja herätti miehensä. He hälyttivät palokunnan. Palovaroittimet soivat vasta savusukeltajien ollessa palavassa talossa.

Paritaloasunto tuhoutui palossa kokonaan, mutta asukkaat ja koirat pelastuivat.

Rantasalmi, 1. syyskuuta 2010.

Broholminkoira Taku lähti lenkille perheen 16-vuotiaan pojan kanssa kuuden aikaan illalla. Poika ja koira kävelivät tuttua rantapolkua noin puolen kilometrin päässä kotoa, josta he poikkesivat Hakavuoren jyrkänteen juurelle. Taku sai juoksennella vapaana.

Yllättäen kiven takaa nousi pojan eteen takajaloilleen karhu, joka karjui. Pojan ja karhun välillä oli etäisyyttä vain noin metri.

Taku oli hieman sivummalla, mutta säikähti myös karhua. Pian se tuli kuitenkin pojan rinnalle ja haukkui kovaa. Karhu seisoi paikoillaan, karjui ja ojensi suuren etukäpälänsä. Poika ja Taku lähtivät perääntymään tulosuuntaansa. Karhu pysyi paikoillaan. Jonkin matkan päässä kaksikko kääntyi ja juoksi kovaa kyytiä kotiin.

Karhua yritettiin myöhemmin etsiä paikallisten metsästäjien ja kolmen karhukoiran voimin – tuloksetta. Riistamiehen mukaan harvalla koiralla olisi kanttia haukkua karhua tuossa tilanteessa. On mahdollista, että Takun raivokas haukkuminen hämäsi karhua niin, että se pysyi paikoillaan eikä tehnyt mitään.

Kennelliiton tietojen mukaan tiettävästi kukaan ei ole kohdannut luonnossa villiä karhua yhtä läheltä ja selvinnyt siitä hengissä.

Kennelliitto myöntää tänä vuonna sankarikoiran arvon 15 koiralle. Neljä koiraa saa kunniamaininnan. Koirat palkitaan Kennelliiton Voittaja-näyttelyssä joulukuussa.

Tarinat perustuvat Suomen Kennelliiton tietoihin.