Ei ole yhtä äärioikeistoa - keitä Suomen vastarintaliike kutsui Helsinkiin?

äärioikeisto
Teksti
Mikael Brunila

Lauantaina 22. lokakuuta Suomeen kokoontuu joukko äärioikeistolaisia eri puolilta Eurooppaa. Suomen vastarintaliikkeeksi itseään kutsuva järjestö on kutsunut koolle seminaarin, johon tulee puhujia Ruotsista, Italiasta ja Saksasta. Onko Helsinki-Vantaan lentokentälle siis odotettavissa skinien tungos?

Patriootti-tarra
Suomen vastarintaliikkeen seminaaria mainostetaan tarroilla eri puolilla Helsinkiä. Kuva Kukka Ranta.

Eurooppalaisten äärioikeistolaisten puolueiden kartta on piirretty uusiksi kuluneen parinkymmenen vuoden aikana. Usein kuitenkin unohtuu, että myös kaduilla toimivat väkivaltaiset oikeistolaiset liikkeet ovat käyneet läpi valtavan muutoksen. Esimerkki tästä on Suomeen Ruotsista vuonna 2008 rantautunut Suomen vastarintaliike (SVL). Vielä paremmin muutosta kuvaavat kuitenkin järjestön vieraat, italialainen CasaPound (Poundin talo) ja saksalainen Freie Nationale Strukturen (Vapaat nationalistit).

CasaPound sai nimensä Roomassa vuonna 2003 vallatun talon mukaan. Valtauksen teki ryhmä fasisteja protestina kaupungin asuntopolitiikkaa vastaan. Siitä lähtien CasaPound on toiminut kahdenkymmenen perheen kotina, ja talon ympärille muodostunut organisaatio on levinnyt useisiin italialaisiin suurkaupunkeihin.

CasaPound on monessa suhteessa kaukana skini-stereotypioista. Niin kutsutusta sosiaalisen oikeiston (destra soziale) perinteestä ammentavan järjestön ulosanti tapahtuu karismaattisten johtajien suulla ja harkituilla poliittisilla tempauksilla. Jäsenistö rekrytoidaan aktiivisella naapurustotoiminnalla, tarjoamalla ihmisille arkielämän palveluja sekä musiikin ympärille rakentuvan alakulttuurin avulla. Toimintamallit eivät ole uusia, vaan ne on omaksuttu lähes suoraan Italian vasemmiston pitkistä perinteistä. Keskeisin ero on, että kaikki CasaPoundin toiminta pyrkii vahvistamaan perinteisiä instituutioita kuten ydinperhettä ja toiminta on suunnattu vain “italialaisille”.

Saksan 1990-luvun alun oikeistolaisista talonvaltauksista kumpuava Vapaat nationalistit on huomattavasti alakulttuurisempi. Vasemmistolta se on omaksunut lähinnä ulkoparlamentaarisen siiven strategioita: pukedutaan mustiin mielenosoituksissa ja järjestäydytään löyhiksi verkostoiksi.

Tässä seurassa Suomen vastarintaliike ja sen ruotsalainen emojärjestö Svenska motståndsrörelsen (SMR) ovat perinteisiä uusnatseja. SMR on unkarilaisten Rautakaartien mallin mukaan organisoitunut, täysin hierarkinen kansallissosialismia kannattava järjestö. Jäseniksi pääsee vannomalla uskollisuusvalan, ja kaikki toimintakäskyt tulevat järjestön huipulta. Suomen osasto on käytännössä kopio ruotsalaisesta kaimastaan, ja todennäköisesti sitä myös johdetaan Ruotsista.

Järjestöt konfliktissa

CasaPoundilla, Vapailla nationalisteilla ja Ruotsin vastarintaliikkeellä on paljon yhteistäkin. Kaikkien toimintatapoihin kuuluu häikäilemätön poliittinen väkivalta. CasaPound on tullut tunnetuksi hyökkäyksistä opiskelijajärjestöjä vastaan Roomassa. Saksassa Vapaat nationalistit on väkivallan avulla yrittänyt puhdistaa kaupunginosia “kansallisesti vapautetuiksi alueiksi”. Ruotsissa SMR:n jäsenistä melkein puolet oli vuonna 2009 tuomittu väkivaltarikoksista. Järjestön entisiä aktiiveja on tuomittu ruotsalaisen ay-liikkeen aktivistin murhasta.

CasaPoundilla ja Vapailla nationalisteilla on myös jotain, mitä Suomen vastarintaliikkeeltä lähtökohtaisesti puuttuu. Molemmat toimivat löyhästi yhteistyössä pienten mutta vakiintuneiden oikeistolaisten puolueiden kanssa. Näiden puolueiden piirissä laitonta toimintaa on voitu suojata parlamentaarisesti.

SVL:llä taas ei ole mitään todistettuja yhteyksiä perussuomalaisten äärilaitaan. Silti SVL varmasti ammentaa puolueen raivaamasta poliittisesta tilasta. Kun maahanmuuttovastaiset ja rasistiset ajatukset leviävät marginaalista poliittiseen valtavirtaan, myös marginaalin marginaali levenee. Rasismin poliittinen valtavirtaistuminen tekee tilaa oikeistolaisten ääriliikkeiden laajenevalle kirjolle.

CasaPoundin ja Vapaiden nationalisten vierailu kielii tästä. Järjestöjen vierailu laajentaa SVL:n ideologista kirjoa. Ruotsissa perinteistä kansallissosialismia edustava SMR on konfliktissa uusia metodeja kokeilevien CasaPoundin ja Vapaiden nationalistien kanssa. Yhteinen seminaari on vähintäänkin yllättävä.

Mahdollisesti edessä on välirikko Suomen vastarintaliikkeen ja ruotsalaisen emojärjestön välillä, tai sitten Suomen osastossa on sisäinen konflikti. Kolmas vaihtoehto on linjan muutos ruotsalaisessa vastarintaliikkeessä, mutta siitä ei ainakaan toistaiseksi ole mitään viitteitä.

Äärioikeistoja ei tänään ole – eikä koskaan ole ollutkaan – yksi, vaan monta. Yhä harvempi pukeutuu pilottitakkeihin ja marssii maihareissa. Kaduilla toimivista ryhmistä monet ovat kasvattaneet poliittista älyä, joka tuo mieleen varhaiset fasistiset liikkeet. Se ei tee ryhmistä vähemmän vaarallisia tai väkivaltaisia.

Aiheesta lisää

Äärioikeistolaisten oma dokumentti CasaPoundista (YouTube)
CasaPoundin yhteenotto opiskelijamielenosoituksessa (YouTube)