Vaivihkaa tehty kuntauudistus

Kuntien nimiin, rajoihin ja vaakunoihin ei tarvitse puuttua, kun osa kunnille annetuista seitsemästäsadasta tehtävästä siirtyy uusille hyvinvointialueille.

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Matti Kalliokoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden vastaava päätoimittaja.

Penkkiurheilijat ovat vasta suoriutuneet Tokion kesäolympialaisista, kun horisontissa siintävät jo Pekingin talvikisat, jotka käydään helmikuussa.

Politiikan penkkiurheilijoiden seuraava koitos on vielä lähempänä, sillä ensimmäiset aluevaalit ovat vuorossa jo tammikuussa. Helsinkiläisten ei tosin tarvitse odottaa kutsua uurnille, koska pääkaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen sote-päättäjinä toimivat kaupunginvaltuutetut, jotka valittiin äskettäisissä kuntavaaleissa.

Ensimmäisiä aluevaaleja on helppo vähätellä, sillä suoraa vertailukohtaa aiempaan ei ole. Tähän asti sote-päätökset on tehty kunnissa, kuntayhtymissä, sairaanhoitopiireissä ja muissa yhteenliittymissä, joista on muodostunut sellainen ryteikkö, ettei veroja maksavan äänestäjän katse ole sinne yltänyt.

Alku on järjestäytymistä, suunnittelua ja tehtävien vastaanottoa. Uuden toimintamallin sisäistäminen on vielä kesken, kun seuraavat aluevaalit käydään kuntavaalien kanssa samaan aikaan vuonna 2025.