Vahvuus ei ole vain prosentteja

Kansanvallan onnistumiseen vaaditaan rehtien vaalien lisäksi toimiva oikeuslaitos, vapaa julkinen sana – ja vahva demokraattinen mielenlaatu.

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Matti Kalliokoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden vastaava päätoimittaja.

Ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys on meneillään. Pian on vuorossa myös varsinainen vaalipäivä muualla paitsi Helsingissä. Pääkaupungin asukkaat valitsivat omat sote-päättäjänsä jo edellisissä kuntavaaleissa.

Kuntavaalit piti alun perin pitää viime vuonna huhtikuussa, mutta pahenevan tautitilanteen ja uuden, helpommin leviävän virusmuunnoksen takia eduskunta päätti siirtää äänestyksen kesäkuuhun.

Aluevaalien alla tarjolla oli jälleen entistä helpommin leviävä virusmuunnos ja tartuntamäärät kasvoivat kovaa vauhtia, mutta keskustelu vaalipäivän siirrosta jäi yksittäisiin puheenvuoroihin. Miksi?

Yksi selitys on, että tilanne on erilainen. Kuntavaalien alkuperäisen ajankohdan tienoilla suuri osa äänestysikäisistä vasta haaveili pääsystä ensimmäiseen koronarokotukseen. Nyt noin kolmannes yli 12-vuotiaista on saanut jo kolmannen rokoteannoksensa. Asiantuntijatkaan eivät suositelleet muutosta vaaliaikatauluihin.