Terve järki riittää

Vaikka poliitikot ja viranomaiset pohtivat, millaisia määräyksiä ja suosituksia tarvitaan esimerkiksi epidemian torjunnassa, ratkaisevaa on se, käyttävätkö suomalaiset tervettä järkeä.

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Matti Kalliokoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden vastaava päätoimittaja.

Nyt pitäisi keskustella niistä asioista, jotka kuuluvat kunnille. Näin on moni sanonut, kun päivänkohtaisessa poliittisessa väittelyssä esiin nousevat kaikki mahdolliset aiheet EU:n elvytysrahoista perustuslain tulkintaan.

Mistä sitten pitäisi keskustella? Pitäisikö ottaa käteen kunnan talousarvio ja ryhtyä käymään siitä läpi suurimpia menoeriä? Vai löytyisikö vastaus lakikirjasta, koska lainsäätäjä on osoittanut kunnille niin paljon tehtäviä?

Eurojen ja pykälien seassa unohtuu helposti kuntademokratian perusluonne. Kyse on lähimpänä äänestäjää olevasta kansanvallan tasosta. Silloin on olennaista, että jo omassa paikallisyhteisössä opetellaan sovittamaan yhteen erilaisia näkökulmia, jotta sama onnistuu myös suuremmissa kokonaisuuksissa.

Maailman menoa seuraava voi olla tyytyväinen, että Suomessa kuntapäättämisen perinne hillitsee asenteiden kaksinapaistumista.