"Onko tämä mahdollista"

Myyrmanni
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Leif Johansson oli kolunnut Myyrmannin läpi palotarkastajana. Hän tiesi‚ ettei paikalla pitänyt olla mitään räjähtävää.

Teksti Jarmo Raivio
SK 42/2002

Vantaan apulaispalopäällikkö Leif Johansson oli viettämässä perjantai-iltaa kotonaan‚ kun hän sai tiedon Myyrmannin räjähdyksestä.

»Sain soiton meidän valvomosta. Kelasin hetken‚ onko tämä mahdollista‚ ja lähdin heti paikalle.»

Johansson asuu Varistossa‚ noin kilometrin päässä Myyrmannista. Jo matkalla tuli ensimmäisiltä sisälle ehtineiltä pelastajilta tieto‚ että kauppakeskuksessa on ainakin viisi kuollutta.

Johansson huolestui toden teolla.

»Tytär oli illalla lähtenyt ostoksille äitinsä kanssa‚ ja aika usein he käyvät Myyrmannissa. Oli pieni pelko‚ että ei kai ne ole siellä sisällä. Sen joutui sulkemaan ihan systemaattisesti ajatuksista‚ että ne joko eivät ole siellä tai jos ovat‚ niin ei ole sattunut mitään. Piti keskittyä olennaiseen.»

Johansson saapui paikalle 19.54 eli kahdeksantoista minuuttia räjähdyksen jälkeen. Samalla hetkellä paikalle ajoi myös Vantaan palolaitoksen päivystävä palomestari.

»Siinä vaiheessa tilanne oli aika raflaava‚ Medi-Helin roottori pyöri vielä‚ vilkkuja oli paljon‚ palohälytin soi ja ihmisiä oli joka paikassa‚ paikkaa ei ollut vielä eristetty.»

Apulaispalopäällikkö pysäytti autonsa Iskoskujalle Myyrmannin sivusisäänkäynnin viereen.

»Olin juuri laittamassa kypärää päähän‚ kun joku tuli repimään hihasta ja vaati‚ että minun täytyy kuljettaa hänet jonnekin. Jouduin aika tylyyn tyyliin antamaan ohjeet‚ että siirtykää Myyrmäen terveysasemalle. Hän oli lievästi loukkaantunut‚ lasia päässä. Siinä vaiheessa ei vielä ehditty määritellä loukkaantuneiden kokoamispaikkaa.»

Poliisi ryhtyi eristämään Myyrmannia ja avaamaan reittiä paikalle saapuville ambulansseille. Viranomaisten yhteistyö sujui Johanssonin mukaan mallikkaasti. Sitä on Vantaalla harjoiteltu poikkeuksellisen ahkerasti Helsinki-Vantaan lentokentän onnettomuuksien varalta.

Pelastajille oli tullut hätäkeskuksen kautta alustava tieto‚ että räjähdys olisi sattunut kauppakeskuksen toisessa kerroksessa ja liittynyt ilmapallojen täyttämiseen käytettäviin kaasupulloihin.

»Minulla kävi mielessä siinä vaiheessa teoria‚ jos tässä on kaasu vaihtunut. Ilmapalloja täyttämiseen käytetään heliumia‚ mutta että olisiko kaasupullo vaihtunut ja kaasu räjähtänyt.»

Matkapuhelinverkot tukkeutuivat

Myyrmannissa tilanne alkoi kuitenkin hahmottua nopeasti. Räjähdyspaikka olikin kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa. Johansson oli itse kolunnut Myyrmannin läpi palotarkastajana‚ joten hän tiesi‚ ettei paikalla pitänyt olla mitään räjähtävää. Myös kaasupulloteoria alkoi näyttää epätodennäköiseltä.

»Paikalta ei esimerkiksi löytynyt kaasupullonkappaleita. Aika alkuvaiheessa alkoi näyttää siltä‚ että se voisi olla jopa tahallinen teko.»

Pelastajien työtä hankaloitti kännykkäverkon tukkeutuminen. Kauppakeskuksessa oli räjähdyshetkellä 1 000-2 000 ihmistä‚ lisäksi paikalle kerääntyi nopeasti katsojia. Lähes kaikilla paikalla olleilla oli suomalaiskansalliseen tapaan kännykkä‚ ja lähes kaikki yrittivät samanaikaisesti soittaa jonnekin.

Leif Johanssonin autossa ollut nmt-puhelin toimi jonkin aikaa‚ mutta pian myös nmt-verkko tukkeutui. Pelastajat turvautuivat perinteisiin keinoihin‚ apulaispalopäällikkö piti yhteyttä esimerkiksi sisäministeriöön Myyrmäen kirjaston vahtimestarin lankapuhelimella.

Samalla kun pelastustyöt jatkuivat‚ ryhdyttiin Vantaan palokunnan vapaavuorolaisia kutsumaan töihin. Työ Myyrmannissa oli kuitenkin nopeasti ohi.

»Niin kauan kuin kyse on ihmishengistä‚ meidän työmme on etusijalla. Silloin poliisin työ on auttaa pelastusviranomaisia. Kun viimeiset potilaat oli saatu kuljetettua pois‚ tultiin siihen tulokseen‚ ettei mitään pelastustoimintaa enää tarvita.»

Iltayhdeltätoista Johansson sai myös lopulta yhteyden perheeseensä: kaikki oli kunnossa. Kotiin apulaispalopäällikkö palasi 5.30 lauantaiaamuna.