Omasta tekstistä tehty JSN-kantelu johti varoitukseen – tutkimuspäällikkö irtisanoutui

Ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikkö kanteli Julkisen sanan neuvostolle oman tiedotetekstinsä julkaisusta toimittajan nimissä paikallisessa sanomalehdessä.

Julkisen sanan neuvostolle (JSN) oman tiedotetekstinsä käytöstä sanomalehdessä kannellut työntekijä on saanut työantajaltaan kirjallisen varoituksen ja irtisanoutunut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) palveluksesta.

Asialla on yleisempää merkitystä sananvapauden kannalta, sillä kantelun voi neuvostolle tehdä kuka tahansa, jonka mielestä mediassa on loukattu hyvää journalistista tapaa. Myös eduskunnan oikeusasiamies on linjannut, että tutkijoilla on työtehtävissään sananvapaus.

Poikkeuksellista kantelua käsiteltiin JSN:ssa toukokuussa, jolloin neuvosto antoi tekstin julkaisseelle Kymen Sanomille langettavan päätöksen. Aihetta käsiteltiin tuolloin myös Suomen Kuvalehden Mediaansekaantuja-blogissa.

Kymen Sanomat käytti Xamkin lähettämän tapahtumatiedotteen otsikkoa myöten sellaisenaan lehdessä. Yleensä viestintäalalla ajatellaan, että tiedotteen läpimeno mediassa on työvoitto. Tiedotteen tekijäksi ilmoittautunut henkilö kuitenkin harmistui siitä, että lehden toimittaja oli ottanut tekstin omiin nimiinsä, ja teki asiasta kantelun JSN:lle.

JSN antoi lehdelle huomautuksen kolmen Journalistin ohjeen rikkomisesta. Neuvoston mielestä lehti ei noudattanut hyvää tapaa käyttäessään toisen julkaisemia tietoja. Lisäksi lehden katsottiin syyllistyneen piilomainontaan ja toimituksellisen päätösvallan luovuttamiseen ulkopuolisille.