Olisiko jotain voitu tehdä?

Jokela
Teksti
Jukka Ukkola
kynttilät

Poliisit pääsivät Jokelassa ammuttujen luokse vasta kaksi tuntia ensimmäisten laukausten jälkeen.

”Toistaiseksi on mahdotonta ottaa mitään kantaa siihen, olisiko Jokelan ampumisten uhrien hyväksi voitu tehdä jotain, jos heidät olisi saatu sairaalahoitoon heti ampumisten jälkeen. Sen selvittämiseksi täytyy odottaa oikeuslääketieteellisten tutkimusten valmistumista”, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Eero Hirvensalo, joka tapauksen jälkeen kritisoi poliisin tiedottamisen hitautta.

Ensimmäinen ilmoitus tuli hätäkeskukseen kello 11.44, ja ensimmäiset poliisipartiot saapuivat paikalle 11.55. Viimeiset laukaukset kuultiin klo 12.04, jolloin Pekka-Eric Auvinen ampui itseään.Poliisin rynnäkköjoukko, Karhu-ryhmä, ehti Jokelan koululle16 minuuttia myöhemmin. Se käytti niin sanottua ”plus yksi –periaatetta”, eli varautui siihen, että ammuskelijoita voisi olla useampi kuin yksi. Haavoittuneiden luokse Karhu-ryhmä tunkeutui noin kello 13.30, ja ampuja löytyi haavoittuneena vessasta vasta 13.53.

Ennen ampujan löytymistä poliisit ja ambulanssihenkilöstö yrittivät elvyttää paikan päällä yhtä uhria, kuitenkin onnistumatta. Jokelan uhreista vietiin sairaalaan vain yksi, ampuja, joka kirjattiin Töölön sairaalaan kello 14.45. Hän menehtyi myöhään samana iltana.

Teksti Jukka Ukkola
Kuva Hannu Lindroos

Siirry kuvagalleriaan