Oikeus vapautti ”Malmin naisen” avustajan tehtävistään – krapulainen asianajaja joi kuulustelun aikana alkoholia

Lisäksi asianajaja nautti automatkalla Helsinkiin KRP:n tutkijan ostamia oluita.

huumetynnyrijuttu
Teksti
Pekka Anttila

Helsingin käräjäoikeus on vapauttanut niin kutsutun Malmin naisen avustajan tehtävistään. Nainen pyysi itse avustajan vapauttamista. Syynä olivat luottamuspula ja erimielisyydet, jotka liittyivät naisen asioiden hoitamiseen.

Asianajajan lausunnon mukaan hän olisi mielellään siirtynyt kuluttavasta jutusta pois jo aikaisemmin, mutta puolustajan velvollisuus oli tähän saakka estänyt sen.

Tapahtumien taustalla on muun muassa avustajan käyttäytyminen niin sanotun huumetynnyrijutun kuulustelujen yhteydessä.

Esimerkiksi huhtikuussa 2015 keskusrikospoliisin tutkija oli kutsunut Malmin naisen Helsingistä kuulusteluun Kouvolaan ja maksanut tämän matkalipun. Asianajaja saapui junalla Kouvolan rautatieasemalle, jossa KRP:n tutkija ja nainen tapasivat hänet.

Asemalta kolmikko siirtyi KRP:n poliisin oikeudelle antamien tietojen mukaan läheiseen ravintolaan, jossa poliisi tarjosi ruoan ja juomat naiselle ja avustajalle.

Ravintolasta seurue lähti Kouvolan poliisiasemalle kuulusteluun, joka kesti useita tunteja. Niiden aikana krapulassa ollut avustaja kuunteli naisen mukaan korvalappustereoistaan musiikkia ja joi olutta. Nainen oli tilanteesta vihainen.

”Asianajaja ei voi tulla kuulusteluun krapulassa ja juoda alkoholia. Myötähäpeä oli niin suuri, että en oikein tiennyt miten siitä selviäisin sillä tavalla, etten täydellisesti mitätöisi häntä siinä tilanteessa”, nainen kertoo Suomen Kuvalehdelle.

”Malmin naisen” avustaja myöntää olleensa krapulassa ja nauttineensa olutta kuulustelun aikana.

Onko hyväksyttävää, että asianajaja nauttii alkoholia kuulusteluissa?

”Ei ole hyväksyttävää, avustaja ei myöskään saa olla paikalla liian väsyneenä, mitä ennen kaikkea olin”, asianajaja toteaa Suomen Kuvalehdelle.

Kuulustelun jälkeen KRP:n tutkija tarjoutui ajamaan heidät Helsinkiin. Tutkijalla oli autossa olutta, jota hän tarjosi jo valmiiksi alkoholia nauttineelle avustajalle. Matkan päätyttyä Malmin nainen vietiin kotiinsa.

KRP:n tutkija on kertonut aikaisemmin oikeudessa, että hän oli jo tarjonnut Malmin naiselle useita kertoja alkoholia ravintolassa. Nyt tarjoilua sai myös asianajaja.

Avustaja myös lähetteli naiselle puhelimellaan intiimejä kuvaviestejä. Myös KRP:n tutkija pommitti naista hempeillä viesteillään: tekstiviestejä kertyi yli 1 700 kappaletta.

 

KRP:n tutkija sai tämän vuoden syksyllä sakkotuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän oli muun muassa antanut naiselle tuhansia euroja rahaa, ostanut skootterin ja puhelimia. Oikeudenkäynnissä ei käsitelty lainkaan tapahtumia Kouvolassa eikä KRP:n tutkijan antamaa alkoholitarjoilua autossaan olleelle avustajalle.

Iltalehti kertoi syyskuussa, että asianajajaliiton valvontalautakunnan mukaan kyseiselle avustajalle annettiin jo vuonna 2012 päihteiden käyttöön liittyvä varoitus erään toisen tapauksen yhteydessä. Mies oli soittanut tuolloin käräjäoikeuden tuomarille juovuksissa ennen istunnon alkua ja pyytänyt istunnon lykkäämistä.

Mies selitti, että oli kärsinyt muun muassa uniongelmista ja yrittänyt nukahtaa alkoholin avulla.

Huhtikuussa 2015 poliisi joutui poistamaan ”Malmin naisen” asianajajan kesken junamatkan Kokkolassa aamuyöllä. Avustajan hallusta löytyi kannabista ja hänelle kirjoitettiin päiväsakkoja huumausaineen käyttörikoksesta.

 

Nyt syyttäjät vaativat Malmin naiselle Jari Aarnioon liitetyssä tynnyrijutussa rangaistusta viidestä törkeästä huumausainerikoksesta. KRP:n tutkija kertoi lokakuussa 2015 Suomen Kuvalehdelle olevansa järkyttynyt syytteistä.

”Hän on kuitenkin selvittänyt asiaa ja ottanut vastuun siitä, että vankilaa siitä hänelle tulee. Koen että olen tehnyt kovaa duunia, istunut pitkään hänen kanssaan ja yrittänyt saada häntä selvittämään asioita. Koen että olen vastuussa siitä, että henkilölle tuon selvittämisen jälkeen vaaditaan kahdeksaa vuotta vankilaa”, poliisimies sanoi.

”Hän on äärimmäisen hyvä ja rehellinen ihminen. Mutta sen ystävyyden ja luotettavuuden rakentamiseen menee aikaa. Kovin moni ei halua sellaista tehdä. Joidenkin silmissä hän on ikuinen rikollinen tai rosvo. Minä olen lähestynyt häntä vähän toisella tavalla.”