Nyt suomalaiset ottivat kantaa Viipurin kirjaston riitaan: Viranomaisella täysin väärä tulkinta

Työ on tehty korkeiden kansainvälisten normien mukaan, korostaa Viipurin kirjaston Suomen restaurointiyhdistys.

Viipuri
Teksti
Anne Kuorsalo

Alvar Aallon suunnitteleman Viipurin kirjaston restaurointitöistä on syntynyt raju kiista. Työt tehneelle urakoitsijalle ei haluta maksaa töistä sovittua hintaa. Lisäksi yritystä vastaan on nostettu oikeusjuttu, jossa siltä vaaditaan suuria korvauksia.

Nyt Viipurin kirjaston Suomen restaurointiyhdistys kertoo tukevansa kiistassa remontin tehnyttä yritystä. Se katsoo lausunnossaan, että kirjaston korjaus oli poikkeuksellisen vaativa restaurointi, joka on tehty kiitettävällä tavalla.

Suomalaiskannanoton mukaan valvontaviranomainen on tulkinnut työt tavanomaiseksi korjaukseksi eikä ottanut huomioon, että Viipurissa tehtiin korkeiden kansainvälisten normien mukaista restaurointia.

Suomen restaurointiyhdistys on huolissaan kiistelyn vuoksi kirjastossa kesken jääneistä töistä ja korostaa, että takuukorjaukset pitäisi niin ikään hoitaa. Lisäksi se varoittaa oikeusjutun aiheuttamista mainehaitoista. Oikeuskäsittely Pietarissa jatkuu marraskuun lopulla.

Riita Viipurin kirjaston korjaustöistä tuli julkisuuteen syyskuun lopulla, kun Leningradin alueen kulttuurikomitea nosti oikeusjutun, jossa vaaditaan Sojuzstroirestavratsija-nimiseltä yritykseltä noin 600 miljoonaa ruplaa.