Viipurin kirjastosta taas riitaa: Urakoitsijalta vaaditaan miljoonia – enemmän kuin remontti maksoi

Jupakan syynä ovat henkilöriidat, arvelee venäläinen verkkolehti.

Venäjä
Teksti
Anne Kuorsalo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Alvar Aallon suunnitteleman Viipurin kirjaston korjaustöiden ympärillä on virinnyt outo riita.

Kirjasto vaatii restaurointityöt tehneeltä yritykseltä oikeudessa noin 600 miljoonaa ruplaa. Urakoitsija uhkaa nostaa vastakanteen ja vaatia kirjastolta 1,5 miljardia ruplaa.

Jupakan paljasti Leningradin alueen uutisia välittävä verkkolehti 47news.

Lehden mukaan Pietarissa ja Leningradin alueella yritysriitoja hoitava välimiesoikeusistuin otti syyskuun alussa 2015 käsittelyyn asiaa koskevan kanteen.

Siinä valtiollinen kirjasto vaatii kirjaston kiitetyn ja palkitun restauroinnin tehneeltä Sojuzstroirestavratsija-nimiseltä yritykseltä 593,8 miljoonaa ruplaa. Nykykurssin mukaan summa on alle 10 miljoonaa euroa.

Kummalliseksi tilanteen tekee se, että Aallon kirjaston korjaustöihin on Venäjän valtion budjetista myönnetty 255,5 miljoonaa ruplaa eli ruplissa puolet vähemmän kuin mitä nyt vaaditaan urakoitsijalta.

Kirjaston marraskuussa 2013 valmistuneen remontin hinta olisi tuolloisen ruplan kurssin mukaan noin 6 miljoonaa euroa, mutta töihin saatiin myös muuta rahoitusta. Suomessa on puhuttu 8 miljoonan euron kokonaiskustannuksista.

Vaikka kirjasto on toiminut kohta kaksi vuotta, lopputarkastusta ei ole tehty eikä rakennusta ole otettu virallisesti vastaan. Lisäksi maksamatta on noin 30 miljoonan ruplan edestä korjaustöiden laskuja.

 

Verkkolehti 47news on yrittänyt selvittää, miksi valtio eli tässä tapauksessa kirjasto vaatii urakoitsijalta yli kaksinkertaisesti sitä summaa, minkä valtio on ruplia kirjaston kunnostukseen ohjannut.

Lehti on saanut Leningradin alueen kulttuurikomitealta epävirallisen selityksen, jossa sotkun syntymisessä vedotaan kiireeseen. Se painoi päälle, koska Moskovasta oli tulossa korkeita vieraita kirjaston avajaisiin. Kun avauspäivästä oli päätetty, kirjaston työt aloitettiin ennen kuin niitä koskevat suunnitelmat oli hyväksytty.

Verkkolehti jättää kertomatta, että presidentti Vladimir Putinin piti tulla avaamaan kirjasto yhdessä presidentti Tarja Halosen kanssa.

Putin kuitenkin lähetti Halosen seuraksi paikalle vanhan ystävänsä ja nykyisen kansliapäällikkönsä Sergei Ivanovin, joka työskenteli 1980-luvulla diplomaattina Suomessa. Hänet oli karkotettu vakoojana Lontoosta.

 

Urakoitsijalle on maksettu kirjaston remontista ennakkona 140 miljoonaa ruplaa. Kirjaston mukaan summa kattaa kaikki korjaustyöt. Ne tehnyt yritys katsoo, että restauroinnin hinta nousi 187 miljoonaan ruplaan, mikä oli urakkaa koskeneessa tarjouskilpailussa määritelty hintataso.

Kirjaston korjauksen kokonaiskuluja lisäävät vielä muille toimijoille maksetut noin 30 miljoonan ruplan laskut.

Lehti ei ole onnistunut selvittämään sen paremmin Leningradin kulttuurikomiteasta kuin Viipurin kirjastostakaan, miksi alle 50 miljoonan ruplan riita on paisunut 600 miljoonan ruplan arvoiseksi oikeusjutuksi.

Sen sijaan toisen osapuolen Sojuzstroirestavratsijan toimitusjohtaja Anton Ivanov perustelee yrityksensä aikomuksia 1,5 miljardin ruplan, noin 20 miljoonan euron, vastakanteesta sillä, että yritys on saanut niskoilleen korkokuluja ja laskuja sopimusrikkomuksista, koska ei ole pystynyt maksamaan omille aliurakoitsijoilleen.

Toki verkkolehti paljastaa sen, mistä kiista kumpuaa.

Kyse on Ivanovin ja Leningradin alueen kulttuurikomiteaa johtavan Natalja Kononenkon välisestä henkilökohtaisesta riidasta. Samat henkilöt ovat riidelleet jo aikaisemmin erään toisen muistomerkin restaurointitöistä.

Jutussaan 47.news viittaa muihinkin Viipurin kunnostustöihin liittyviin kiistoihin. Rahaa niihin, esimerkiksi Monrepos’n raunioituneelle puistomiljöölle, on tulossa jopa Maailmanpankilta. Myös Viipurin linnan korjausrahojen kohtalosta on kiistelty jo ennen töiden aloitusta.

Vyborgskie Vedomostin verkkosivuilla Vyborg-press blogia kirjoittava Andrei Kolomojski ei säästele sanojaan haukkuessaan Leningradin alueen kulttuurikomitean puheenjohtajan Kononenkon huonosti asioista perillä olevaksi ja normaaleja ehdotuksia vastustavaksi henkilöksi.

Kolomojski ei liioin kiittele vastapuolena olevaa yritystä.

Viipurin kirjasto sai keväällä Europa Nostra -palkinnon. Europa Nostra on eurooppalainen kulttuuriperinnön parissa toimiva kansalaisjärjestö, joka kiittelee Aallon työn hienovaraista restaurointia.