Näin Jesse Puljujärven nimeä käytettiin väärin vedonlyönnissä – Poliisi puuttui peliin

Veikkausta uhattiin uhkasakolla ja markkinointikiellolla.

arpajaislaki
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomen Kuvalehden hallussa olevasta Poliisihallituksen dokumentista käy ilmi, että viranomainen joutui uhkaamaan vedonlyöntiyhtiö Veikkausta uhkasakolla ja markkinointikiellolla syksyllä 2014, jos Veikkaus jatkaa tuolloin 16-vuotiaan Jesse Puljujärven nimenkäyttöä vedonlyönnin kohteena.

Poliisihallitus valvoo suomalaisten peliyhtiöiden toimintaa arpajaislain osalta ja se on joutunut toistuvasti huomauttelemaan Fintotoa, RAY:tä ja Veikkausta lain hengestä.

Puljujärven tapaus liittyy tilanteeseen, jossa veikkaajilla oli mahdollisuus arvata Puljujärven tekemä maalimäärä SM-liigan pelissä. Veikkaus käytti Puljujärven nimeä myös viestinnässään. Se tviittasi Veikkauksen Twitter-tilillä seuraavaa: ”16v huippulupaus Jesse Puljujärvi 1-ketjussa. Jessen maalimäärä Pitkävedossa”.

Veikkaus perusteli toimintaansa Poliisihallitukselle näin:

Yksittäisten alle 18-vuotiaiden sulkeminen pois pelilistoilta olisi paitsi erikoista ja hankalaa, niin käytännössä tekisi vedonlyönnin (Veikkauksen tarjoamana) vaikkapa ensimmäisen maalin tekijästä, ottelun parhaasta pistemiehestä, jne. jopa kokonaan mahdottomaksi.

Poliisihallitukselle oli kuitenkin yksinkertainen ehdotus Veikkaukselle. Oikeampi tapa toimia alaikäisen pelaajan kohdalla maalimäärää veikatessa olisi käyttää muu pelaaja -vaihtoehtoa.

Lisäksi Poliisihallituksen mielestä Veikkauksen viestintä oli myös ongelmallista niin sanottujen punaisten pelien kannalta, koska vedonlyöntikohteen ikään ja lahjakkuuteen vetoaminen sisälsi ”elämyksellisiä piirteitä”.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa pelaavaa Puljujärveä pidetään yhtenä lupaavimmista jääkiekkoilijoista. Länsi-Lapin Tornion IHC:n kasvatista ovat kiinnostuneet todennäköisesti kaikki NHL-seurat.

Ote Poliisihallituksen lausunnosta Veikkaukselle 17. marraskuuta 2014.
Ote Poliisihallituksen lausunnosta Veikkaukselle 17. marraskuuta 2014.

Poliisihallitus on joutunut huomauttelemaan peliyhtiöitä vuosien varrella tämän tästä.

Esimerkiksi syksyllä 2015 Poliisihallitus antoi Veikkaukselle 200 000 euron uhkasakon ja jatkoi markkinointikieltoa, joka koski rahapelien markkinoimista suullisesti muun ostotapahtuman yhteydessä.

Esimerkiksi R-kioskeilla myyjät tuputtavat Loton ostajalle muita Veikkauksen pelejä: arpoja, tuplausta, Jokeria ynnä muita.

Osittain rahapeliyhtiöiden markkinointisekoilujen vuoksi Veikkaus, RAY ja Fintoto tullaan yhdistämään vuonna 2017 yhdeksi kansalliseksi peliyhtiöksi.

Yhdistymisellä pyritään siihen, että pelit ovat yhtenäiset lain kannalta, markkinointi selkeämpää ja ammattimaisempaa niin ettei olisi vaaraa sille, että Euroopan unioni puuttuisi Suomen rahapelimonopoliin.

Suomalaiset pelaajat tuottavat rahapeliyhtiöille vuodessa yli miljardia euroa. Rahat käytetään valtion menoihin sekä urheilun, tieteen, taiteen, nuorisotyön, hevosurheilun ja eri sosiaalijärjestöjen toimintaan.

Kansainvälisille peliyhtiöille miljardin euron markkinat kyllä kelpaisivat, jos monopoli murtuisi.