Näin Aarnio-jutun kohutodistaja valehteli poliisille – naureskeli raiskaukselle, jota ei tapahtunut

Aarnio-jutun aloittanut entinen prostituoitu teki kymmeniä perättömiä ilmoituksia hätäkeskukseen.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Jari Aarnioon kohdistuneen rikostutkinnan käynnisti kertomuksillaan entinen helsinkiläinen prostituoitu, joka oli tehnyt perusteettomia ilmoituksia raiskauksista sekä kymmeniä aiheettomia soittoja hätäkeskukseen.

Suomen Kuvalehden saamien tietojen mukaan poliisi epäili raporteissaan naisen mielenterveyttä, raportoi voimakkaasta päihteiden käytöstä ja sekavasta käyttäytymisestä.

Myös Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön entinen johtaja, kansanedustaja Kari Tolvanen vahvisti oikeudessa 15. helmikuuta, että nainen teki poliisille perättömiä ilmoituksia. Erään hätäkeskussoiton jälkeen nainen oli asunnossaan alastomana ja tappeli paikalle tullutta poliisipartiota vastaan. Hänet vietiin paikalta käsiraudoissa.

Aarnion vangitsemiseen johtaneet tapahtumat käynnistyivät alkuvuonna 2013, kun nainen kävi sisäministeriön oikeusyksikössä kertomassa erilaisia Aarnioon liittyviä asioita. Lainsäädäntöjohtaja Marko Viitanen ja neuvotteleva virkamies Minna Ketola tapasivat naisen kaksi kertaa. Molemmat työskentelivät aikaisemmin keskusrikospoliisissa.

Noin viikko kyseisen ministeriötapaamisen jälkeen nainen soitti hätäkeskukseen ja kertoi että hänen olohuoneessaan palaa palopommi. Asunnolle menneen poliisipartion mukaan nainen oli vahvasti päihtynyt.

 

Aarnioon liittynyt juttu kuitenkin siirrettiin valtakunnansyyttäjänvirastoon, joka määräsi tutkinnanjohtajiksi syyttäjät Jukka Haaviston ja Krista Soukolan.

Tutkinnanjohtajat uskoivat naisen kertomuksiin. Aarnion epäiltiin muun muassa myötävaikuttaneen naisen prostituution harjoittamiseen, anastaneen naiselta haltuunsa saamiaan varoja ja jättäneen ilmoittamatta huumausainerikoksen, josta nainen oli hänelle kertonut.

Aarniota alettiin epäillä myös virka-aseman väärinkäyttämisestä. Nyt saatujen uusien tietojen mukaan tapaus perustui prostituoidun kertomukseen siitä, että hänet oli raiskattu kesällä 2011 eikä Aarnio ottanut asiaa vakavasti eikä ryhtynyt toimenpiteisiin.

SK:n tietojen mukaan kyseisen tapahtuman taustalla on naisen soitto hätäkeskukseen elokuussa 2011. Nainen kertoi, että kaksi moottoripyöräjengiin kuulunutta miestä oli raiskannut hänet kahtena eri päivänä.

Naisen mukaan hänen asunnolleen tuli ensimmäisellä kerralla kaksi jengiin kuulunutta miestä. Hän oli tarjonnut miehille viiniä, mutta ollut itse sen jälkeen tajuttomana kaksi päivää. Nainen selitti, että molemmat miehet olivat raiskanneet hänet.

Pari päivää tämän jälkeen toinen miehistä oli naisen mukaan palannut asunnolle ja raiskannut naisen uudelleen. Vasta kahden päivän kuluttua tästä hän ilmoitti tapahtumista hätäkeskukseen. Naista kuultiin asian johdosta Pasilan poliisitalolla, jossa hän käyttäytyi tutkijan mukaan sekavasti.

Naiselle tarjottiin mahdollisuutta lähteä tutkimuksiin oikeuslääkärille, mutta hän kieltäytyi. Hän ei myöskään halunnut tehdä rikosilmoitusta.

Sen sijaan nainen alkoi naureskella tapahtumille ja totesi lopuksi, että mitään raiskausta ei ollut tapahtunut. Tutkintamuistioon kirjattiin, että naisen juttuihin kannattaa suhtautua varauksella.

Jo asunnolle menneen poliisipartion mukaan nainen ”oli välillä pirteä ja välillä hän naureskeli ja heitteli jopa vitsiä”.

Poliisi ei katsonut tarpeelliseksi käynnistää tutkintaa.

 

Noin puolitoista vuotta myöhemmin – maaliskuussa 2013 – nainen väitti viranomaisille ilmoittaneensa kyseisestä tapauksesta aikanaan Jari Aarniolle, joka ei naisen mukaan ryhtynyt toimenpiteisiin asiassa.

Hänen ja Aarnion välillä käytiin kuitenkin jo samana päivänä tekstiviestittelyä elokuussa 2011, kun nainen oli soittanut hätäkeskukseen. Aarnio kannusti naista tekemään rikosilmoituksen. Tiedot käyvät ilmi esitutkintamateriaalista.

Nainen: ”Poliisi ei tee mitään. Pasilas olin ja muhun suhtaudutaan kuten turhanpäiväiseen mitättömyyteen.”

Aarnio: ”Tee ilmoitus netis. Sekin mahdollista.”

Esitutkinnan käynnistyessä 2013 Jukka Haaviston johtamalla tutkintaryhmällä oli käytettävissään edellä kuvattua materiaalia.

Vasta maaliskuussa 2014 Haavisto teki päätöksen, että Aarniota ei ole syytä tässä asiassa epäillä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

 

Naista kuultiin Aarnio-juttuun liittyen lukuisia kertoja useista eri teemoista kesällä 2013. Monet hänen tarinoistaan olivat viranomaisille tuttuja jo entuudestaan. Hän oli jopa yrittänyt päästä tapaamaan silloista poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa.

Erityisen hyvin kertomukset olivat poliisin tiedossa. Nainen oli soittanut kotoaan hätäkeskukseen kymmeniä kertoja ainakin vuodesta 2009 lähtien. Ilmoituksen taustalla saattoi olla esimerkiksi naapurissa liian kovalla äänellä ollut televisio, pihalla irrallaan olleet koirat tai ovia kolistellut henkilö.

Soitot koskivat myös raiskauksia. Nainen muun muassa ilmoitti joutuneensa lyömään raiskausta yrittänyttä miestä puukolla sydämeen. Mies oli kuitenkin ottanut puukon pois ja lähtenyt kaverinsa kanssa ulos, nainen kertoi.

Heinäkuussa 2011 nainen kertoi poliisille saaneensa eläkeläismieheltä yli 15 000 puhelua ja satoja tekstiviestejä. Nainen vaati miehelle rangaistusta 15 000:sta kotirauhan rikkomisesta ja korvauksia jokaisesta häiriköidystä vuorokaudesta. Yhden häiriköinnin arvoksi hän määritteli 200 euroa. Yhteissummaksi tuli näin kolme miljoonaa euroa.

Kun poliisi esitutkinnan aikana otti yhteyttä naiseen, hän totesi puhelimessa, että minkäänlaisia vaatimuksia ei enää ole.

Nainen käyttäytyi myös uhkaavasti. Keväällä 2012 hän kertoi ilmoitusta tehdessään omistavansa käsiaseen. Nainen totesi, että jos häntä häiriköinyt mies ei lopeta, hän ampuu miehen. Sama kohtalo odotti hänen mukaansa myös poliisia, jos partio tulee paikalle. Paikalla käynyt poliisipartio kyseenalaisti tekemässään raportissa naisen mielenterveyden.

Naisen elämä oli vilkasta. Tekemiensä ilmoitusten mukaan hän oli muun muassa joutunut uhkaamaan sähkölamauttimella pihalla epäilyttävästi käyttäytyneitä lapsia. Poliisipartion mennessä naisen asunnolle, hän oli usein vahvasti päihtynyt ja aggressiivinen.

Viimeisin soitto tapahtui helmikuussa 2013. Nainen ilmoitti poliisille, että hän oli kutsunut kylään vieraan, joka ei poistu.

 

Jari Aarnion puolustuksen mukaan kyse ei ole naisen menneisyydestä vaan luotettavuudesta.

Naisen kertomusten luotettavuuden asettivat kyseenalaisiksi Aarnio-jutun esitutkinnassa syyskuussa 2013 myös Kari Tolvanen ja KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala. Heitä kuultiin todistajina.

Tolvanen kertoi, että oli työssään joutunut tekemisiin naisen kanssa. ”Hänellä oli iso tarve tuoda itseään tykö. Jonkun kerran (naisen nimi) uhkasi myös minua surmaamisella”, Tolvanen selvitti.

Tero Haapala puolestaan kertoi, että nainen käyttäytyi aina hankalasti omassa asemassaan:

”Hänen kertomustaan ei saatu loppuun asti selviteltyä, että mikä hänen kertomastaan oli totta vai oliko joku kertoma tarua. Hän yritti sillä tavalla painostaa meitä. Asiakirja-aineistosta käy mielestäni varmasti selville, minkälainen henkilö on kyseessä.”

 

Aarnio-jutun tutkijat ja syyttäjä ovat kohdanneet rikostutkinnan edetessä monenlaisia yllätyksiä.

Hasiksen maahantuontiin liittyvän tynnyrijutun käsittelyssä oikeudessa syyskuussa 2015 ”Malmin nainen” paljasti tutkinnassa tapahtuneita erikoisia vaiheita. Hän peruikin esitutkinnassa antamansa kertomuksen vedoten KRP:n tutkijan epäasialliseen toimintaan. Nainen on yksi syyttäjän avainkuultavista tynnyrijutussa.

”Malmin naisen” kaikista kuulusteluista vastanneen KRP:n tutkijan toimet taas siirtyivät tämän vuoden tammikuussa syyteharkintaan. Häntä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Mies oli ostanut naiselle skootterin, antanut hänelle tuhansia euroja rahaa ja tarjonnut ravintolassa alkoholia. Heidän välillään oli vaihdettu 1700 tekstiviestiä.

Myös toinen syyttäjän avainkuultava, moottoripyöräjengin johtajiin kuulunut mies, pyörsi puheensa Aarnion osallisuudesta tynnyrijuttuun. Tapauksessa itsekin epäiltynä oleva mies kertoi oikeudessa marraskuussa 2015, että hänen piti päästä vapaaksi vankilasta puhumalla tutkijoille Aarnion kannalta vahingollisia asioita.

Jari Aarnio kiistää syyllistyneensä mihinkään rikoksiin.