Myös Kesko vetää Antti Heikkilän kirjan myynnistä – Kustantaja siisti myyntitekstiä kaikessa hiljaisuudessa

S-ryhmä veti teoksen myynnistä jo aiemmin, Akateeminen Kirjakauppa päätti pitää sen hyllyssä.

Antti Heikkilä
Teksti
Aurora Rämö Mikko Niemelä

Markettiketjut ottavat mainehyödyn irti lääkäri Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä -kirjaan liittyvästä julkisesta keskustelusta.

Molemmat, S-ryhmä ja Kesko, vetävät kirjan myynnistä.

Keskon osto- ja myyntipäällikkö Heikki Kujala sanoo, että ratkaisuun päädyttiin vellovan julkisuuden takia.

”Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Seuraamme, miten asiakkaat siihen reagoivat.”

S-ryhmä ilmoitti poisvedosta jo aiemmin torstaina.

Akateemisesta Kirjakaupasta sanotaan, että teoksen hyllystä poistamista harkittiin, mutta se päädyttiin pitämään myynnissä. Kirjakauppa ei halua ottaa kantaa siihen, mikä on oikein ja mikä väärin, eikä rajoittaa sananvapautta.

Akateemisesta kerrotaan, että vain yksi asiakas on hämmästellyt, miksi kirja on tarjolla.

Suomalainen Kirjakauppa ei kommentoi asiaa lainkaan.

 

Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä julistaa rasvapitoisen ruokavalion ja c-vitamiinin puolesta.

Syksyllä ilmestyneessä teoksessa ortopedi kirjoittaa tutkimustiedon vastaisesti syövän, diabeteksen, kolesteroli- ja sydänsairauksien synnystä ja hoidosta.

Helsingin Sanomat haastatteli sunnuntaina 16. joulukuuta neljää erikoislääkäriä ja tutkijaa, jotka tyrmäsivät Heikkilän näkemykset.

”Pahimmassa tapauksessa tällaiset väitteet ovat vaarallisia. Ne voivat jopa lisätä kuolemantapauksia, jos ihmiset uskovat niihin ja kieltäytyvät syövän lääkehoidosta”, syöpätautien professori Sirpa Leppä sanoo HS:n jutussa.

Heikkilä ei ole ensimmäistä kertaa asialla. Hän on puhunut karppaustyylisen ketodieetin puolesta – ja lääkkeitä vastaan – jo vuosikymmeniä.

Hän on ammatiltaan ortopedi, siis luu- ja tukikudossairauksiin erikoistunut lääkäri, ei esimerkiksi sydänlääkäri. Hänellä on yksityisvastaanotto Helsingissä.

Heikkilän kirjallinen tuotanto on ollut laaja-alaista ja tehokasta. Hän on kirjoittanut yli kaksikymmentä kirjaa ruokaresepteistä elämäntaito-oppaisiin.

Hän julkaisi koko 2000-luvun oman kustantamonsa kautta, mutta tuoreen Lääkkeettömän elämän kustansi Otava. Kirjasta on otettu jo kolme painosta, ja se oli pari syyskuukautta kymmenen myydyimmän tietokirjan joukossa.

 

Otava myy kirjaa Heikkilän lääkärintittelillä, vaikka sisällöllä on HS:n jutun mukaan hyvin vähän tekemistä lääketieteen kanssa.

Samalla kustantamo julistaa yritysarvoissaan, ettei se julkaise ”potaskaa”.

Vielä aiemmin tällä viikolla Otava mainosti verkkosivuillaan Heikkilän kirjan perustuvan ”vankkaan tieteelliseen faktaan”. Nyt esittelytekstiä on kaikessa hiljaisuudessa muutettu niin, että teoksen kerrotaan olevan ”kokemusperäinen”.

Kustantamo sai jo joulukuun alussa kyseenalaisen kunniamaininnan julkaisupäätöksestään, kun Skepsis ry palkitsi sen vuoden 2018 Huuhaa-palkinnolla.

Otava ei ole suostunut vastaamaan Suomen Kuvalehden haastattelupyyntöihin. HS:lle tietokirjallisuuden kustannusjohtaja Eva Reenpää sanoi, että kirjailijat vastaavat itse kirjojensa sisällöstä.

Antti Heikkilä itse sen sijaan on kirjoittanut HS:n jutun jälkeen kaksi pitkää blogimerkintää, joissa hän syyttää mediaa ajojahdista ja vertaa itseään muun muassa Vladimir Putiniin.

 

Suomen Kuvalehteä kustantava Otavamedia, Kustannusosakeyhtiö Otava ja Suomalainen Kirjakauppa kuuluvat samaan Otava-konserniin.